Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zoektocht naar oplossingen voor braken en zelfverwonding

24 september 2018 Door de redactie Geen reacties

In ‘Leren van casussen’ beschrijft het Centrum voor Consultatie en Expertise de complexe zoektocht naar de oorzaak van het probleemgedrag dat de bijna vijfjarige Floris vertoont. Hij heeft een ernstige verstandelijke beperking en braakt al sinds zijn geboorte. Ondanks zijn fixatie voor eten, iets dat hij graag en veel doet, is hij door het vele braken ondervoed en staat zijn ontwikkeling stil. Zijn ouders en het kinderdagcentrum weten niet meer wat ze nog kunnen doen.

Floris is een vrolijk jochie met donker haar en donkere ogen, heel beweeglijk en actief. Er is ook een keerzijde. Hij vertoont probleemgedrag, zoals:

  • Braken
  • Rumineren (oprispen van voedsel uit de maag en herkauwen)
  • Sproeien met speeksel
  • Hard gillen
  • Hoofd bonken
  • Schoppen
  • Oog boren


Het braken, rumineren en sproeien is medisch onderzocht. Floris blijkt een trage maaglediging te hebben, maar dit verklaart het gedrag niet.


Beperkt sociaal leven
Door het gillen en braken wordt Floris op het kinderdagverblijf apart van de andere kinderen gehouden. Het braken zorgt voor onhygiënische toestanden en samen met het gillen werkt het verstorend naar de andere kinderen. Floris groeit in dat opzicht alleen op en heeft weinig contact met leeftijdsgenootjes.

Het vele braken is ook de reden dat hij individueel vervoer heeft naar en van het dagverblijf, en dat Floris’ ouders een heel beperkt sociaal leven hebben. Ze nemen Floris niet zo makkelijk mee naar bijvoorbeeld familie of vrienden.


Zorgen
Ondertussen maken ouders en begeleiders van het kinderdagcentrum zich grote zorgen omdat Floris zich niet meer ontwikkelt. Hij ziet er moe uit, heeft donkere kringen onder zijn ogen en heeft geen energie. Daarom melden ze Floris aan bij het CCE. Daar start de zoektocht naar achterliggende oorzaken voor het probleemgedrag. Floris blijkt een heel zeldzame genetische aandoening te hebben, die een grote rol speelt in het geheel.  |

Bekijk de casus
Floris: verslag van een complexe zoektocht, door Hildeke de Boer, coördinator bij het CCE.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!