Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ziekteverzuim zorgsector weer fors hoger

1 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Uit gegevens van verzuimdatabedrijf Vernet blijkt dat het verzuim in de zorgsector in januari 2022 is gestegen naar 8,88 procent. In januari 2021 was dat nog 7,68 procent. Dit betekent een toename van ruim 15 procent in één jaar tijd.

Volgens Vernet, een dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, is de stijging voornamelijk toe te schrijven aan een enorme toename van het korte verzuim: bijna 90 procent in een jaar tijd. Het valt samen met de komst van de Omikron-variant van het coronavirus, die zeer besmettelijk is. Overigens zijn werknemers die in thuisquarantaine zitten of op een COVID-19-testuitslag wachten niet meegenomen in de cijfers.

De cijfers betreffen de totale zorgsector, dus ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en Verzorging, Verpleging en Thuiszorg.

Vernet heeft ook een overzichtelijk filmpje online gezet met het verzuim van 2021 in beeld. Het verzuimpercentage over 2021 is uitgekomen op 7,29 procent, waarmee het verzuim steeg met 6,7 procent in een jaar tijd. In het laatste kwartaal van 2021 was het verzuimpercentage 8,24 procent, een stijging van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hier kwam het vooral door langdurig verzuim.  | 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!