Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ziekte en pijn vaak onderbelicht bij probleemgedrag

7 februari 2012 Door de redactie Geen reacties

Lichamelijke verklaringen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking blijven vaak onderbelicht, heeft het Centrum voor consultatie en expertise (Cce) in de praktijk gemerkt. Probleemgedrag zelf is geen diagnose of ziekte, het een zichtbare uiting van stress en disfunctioneren.

De oorsprong ligt in een combinatie van ongunstige persoonlijke factoren, lichamelijke aandoeningen, en ongunstige omgevingsfactoren. Een groep artsen in de verstandelijk gehandicaptenzorg heeft nu op een zeer overzichtelijke en leesbare manier op een rij gezet welke lichamelijke aandoeningen oorzaak kunnen zijn van probleemgedrag. Het boek heet 'Zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking', door Anouschka Jansen en Josje Kingma-Thijsen.

De schrijvers leiden de lezer door een 'Model voor de analyse van probleemgedrag' heen, en zoomen vervolgens in op de relatie tussen probleemgedrag en ziekte, pijn en ander lichamelijk ongemak. Vervolgens komen puntsgewijs 70 somatische aandoeningen aan de orde, steeds volgens hetzelfde patroon:

  • Wat is een infectieziekte, kanker, dementie, Parkinson, enzovoort.
  • Welke klachten geeft de ziekte.
  • Hoe vaak komt de ziekte voor in de algemene bevolking
  • En hoe vaak bij mensen met een verstandelijke beperking.

Bij het boek zit een poster met aan de ene kant een 'Model voor een multifactoriële analyse van probleemgedrag.' Het is een soort stappenplan waarbij je steeds antwoord geeft op een vraag, en aan de hand van je antwoord wordt verder geleid. Aan de andere kant een schematisch overzicht van de top 70 lijst van aandoeningen die vaak een rol spelen bij probleemgedrag.

Uitgave van het Centrum voor consultatie en expertise, prijs 23,95.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!