Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zie storend gedrag als verrassend

15 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Bij storend gedrag is er een kloof tussen jezelf en de ander, die je als irritant ervaart. Als je die kloof wilt onderzoeken, moet je je eigen angst voor afwijkende en onbeheersbare situaties loslaten. Dit avontuur wordt beschreven in het boek 'Onbegrepen gedrag – bron van creativiteit'.Illustratie Sclera.be

De auteurs, actief voor de Academie voor ervarend leren, hebben in de praktijk onderzocht hoe begeleiders van mensen met autisme erin slaagden probleemgedrag om te buigen. Vaak zijn deze voltreffers ogenschijnlijk toevallige spontane acties, maar waarbij volgens de auteurs vooral drie technieken worden gebruikt:

  • Inlevend waarnemen: stilstaan bij wat er is, het in je opnemen en uitspreken.
  • Ontwerpend verkennen: de dingen een plek geven en passend plaatsen.
  • Reflecterend benoemen: uitproberend bevestigen.

Met voorbeelden waarbij deze technieken worden toegepast, krijg je inzicht in hoe je op deze manier beter aansluit bij de cliënt en leert om te gaan met voor jou storende, maar eigenlijk vooral onbegrepen situaties.

Zeg ja
In het boek wordt ook uitgelegd hoe je dit in een teamvergadering bespreekt, met een apart hoofdstuk waarin leidinggevenden aanwijzingen krijgen. Een terugkerend advies is dat Ja zeggen tegen situaties en personen een belangrijke voorwaarde is voor verbinding, en echt wederzijds contact.

'Goh!' Onbegrepen gedrag Bron van creativiteit. Door Albert de Vries en Thijs Schiphorst. Uitgave Academie voor Ervarend Leren. Prijs € 16,20.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!