Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelfstandigheids-app moet begeleidingskosten verlagen

5 maart 2014 Door de redactie Geen reacties

Er is een nieuwe app om jongeren en volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking zelfstandiger te helpen worden. De ontwerpers ervan hopen dat cliënten dankzij de app My-Mate en de bijbehorende website minder begeleiding nodig hebben. Daarmee zouden de kosten van de Wmo kunnen worden teruggedrongen.Illustratie Sclera.be

Per 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding van alle thuiswonende mensen met een beperking die begeleiding nodig hebben. Extramurale begeleiding is bijvoorbeeld ondersteuning bij dagbesteding en zorg voor lichamelijk gezondheid buiten de instelling. Gemeenten zoeken naar manieren om mensen (langer) zelfstandig te laten wonen, waarbij ze zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven behouden of versterken.

Om cliënten daarbij te helpen ontwikkelden de Ced-groep (educatieve diensten) en gehandicaptenzorgorganisatie Asvz de app My Mate. Hij steunt cliënten bij dagelijkse dingen als boodschappen, geldbeheer, afspraken.

My-Mate bestaat uit een app en een website met een agenda, een kasboek en stappenplannen over praktische zaken van alledag (zoals aardappels koken). Ook hulp vragen kan via My-Mate; je kunt ermee mailen, skypen, telefoneren, sms'en en Whatsapp'en. De ondersteuner kan op afstand meekijken in agenda, kasboek en stappenplannen en daarbij hulp bieden.

Meer informatie op de website van de app My Mate.

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren