Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelfstandige zorgverleners verliezen hun werk

20 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Zorgondernemers en zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel) worden massaal afgewezen door de zorgkantoren voor het leveren van Awbz- zorg. Omdat het kabinet sterk wil bezuinigen op het persoonsgebonden budget, dreigen 25.000 banen in het midden- en kleinbedrijf verloren te gaan, zegt voorzitter Mark van Barschot van de branchevereniging kleinschalige zorg.

Volgens berekeningen van het Centraal planbureau verdwijnen als gevolg van de Pgb- ingreep 18.000 volledige arbeidsjaren in de professionele zorg aan Pgb-houders. Dat gaat over ruim 25.000 arbeidsplaatsen bij particuliere zorgondernemingen in het midden en klein-bedrijf, en zelfstandige ondernemers zonder personeel.

Pietluttig
Volgens de branchevereniging heeft het kabinet beloofd dat als het pgb wegvalt, deze zorgondernemers en zzp-ers ook zorg in natura mogen leveren, en daarvoor contracten met zorgkantoren kunnen afsluiten. Bij  navraag zeggen leden van de branchevereniging  dat zij niet worden gecontracteerd door de zorgkantoren. Van Barschot: “De zorgkantoren hebben in het verleden al gewaarschuwd dat ze niet in staat zouden zijn om deze bedrijven te contracteren. Nu lijken zij vooral te zoeken naar redenen om bedrijven niet te contracteren. Die redenen zijn soms erg pietluttig. Zoals het ontbreken van een plan van aanpak voor het oprichten van een cliëntenraad, of het aanleveren van een jaarplan in als tekst in plaats van in tabelvorm”.

Faillissementen
Een aantal ondernemers heeft al besloten te stoppen met hun bedrijf. Volgens Van Barschot zullen er nog veel meer bedrijfssluitingen en faillissementen volgen. Dat is een klap voor de betrokken ondernemers en hun medewerkers en voor de tienduizenden cliënten die hun zorg bij deze ondernemers  inkopen.

De branchevereniging kleinschalige zorg roept de Minister van economische zaken op om deze economische bedrijvigheid op het gebied van zorgverlening in het midden en kleinbedrijf een solide toekomst te geven. 

Meer nieuws hierover op www.bvkz.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!