Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelfstandige zorgverleners in de knel

21 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Zelfstandige zorgverleners die meedoen aan de pilot Awbz zorg in natura dreigen hun contact met zorgkantoren in januari weer kwijt te raken. Afgelopen mei heeft staatssecretaris Van Rijn 1.200 extra zzp'ers (zelfstandigen) in de zorg toegelaten tot de pilot Awbz Zorg in natura. Die proef moet een antwoord vinden op het feit dat de belastingdienst zelfstandigen in de zorg als uitzendkracht beschouwt en als zodanig belast. De nieuwe contracten gaan deze zomer van start en komen bovenop de 750 deelnemers die al aan de pilot meedoen. De zorgverzekeraars willen de contracten van veel zelfstandige zorgverleners per 1 januari 2015 al weer laten eindigen en de cliënten overdragen aan zorgorganisaties.

De pilot met zzp'ers binnen de Awbz draait sinds 2012. Aan het begin deden er enkele tientallen mee, inmiddels werken vele honderden verpleegkundigen en verzorgenden onder een eigen contract met het zorgkantoor. "Het heeft veel tijd gekost om de belangen van het zorgkantoor, die van Vws en van de Belastingdienst op één rij te krijgen, maar uiteindelijk was het in 2012 toch zover", aldus Lex Tabak van het Platform zelfstandigen van beroepsorganisatie V&VN. "De politiek en het ministerie hebben het belang van de zzp'er in de zorg altijd gezien. De inzet van zzp'ers is een aanvulling op het reguliere zorgaanbod. Het is zorg in natura op maat door individuele professionals. Zowel de cliënt, als de professional voelen zich uitstekend binnen die samenwerking."

Wijkverpleegkundige
In de pilot zijn niveau 3 verzorgenden en niveau 4 en 5 verpleegkundigen gecontracteerd. Zorgverzekeraars laten merken dat zij alleen nog maar interesse hebben in zzp'ers met niveau 5, die als wijkverpleegkundigen kunnen worden ingezet. Aan professionals met niveau 3 en 4 (85% van de deelnemers aan de pilot) wordt per januari gevraagd hun activiteiten af te bouwen tot nul en hun cliënten over te dragen.

Bekende gezichten
Brigitte Hooijmans van DinZ is met haar collega's verantwoordelijk voor de administratieve processen in de pilot. "Zzp'ers in de pilot zijn flexibeler, ze werken goedkoper, hun klanten zijn tevreden en ze werken minstens zo doelmatig als reguliere zorgorganisaties," aldus Hooijmans. "Een cliënt heeft gemiddeld nog geen drie verschillende zorgverleners over de vloer. Zorg op maat met bekende gezichten, waarbij de klant de regie heeft."

Protest
Zzp'ers met een contract die zich collectief willen verzetten tegen deze opstelling van verzekeraars, kunnen zich melden via www.zelfstandigenindezorgmoetenblijven.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!