Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Zelfgebouwde ijsbaan op de LosserHof is voor herhaling vatbaar’

12 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Op het terrein van de LosserHof in het Overijsselse Losser hebben cliënten onlangs samen met recreatiecoördinator Luc Beld een ijsbaan gebouwd. Toen de weersvoorspellingen dusdanig gunstig werden, werkten ze met man en macht om een gave ijsbaan te creëren voor de bewoners. Het werd zo’n succes, dat die ijsbaan in de toekomst terugkomt.

Luc Beld, werkzaam bij De Twentse Zorgcentra, vertelde in dagblad Tubantia dat hij vorig jaar in zijn eigen tuin een ijsbaan had gemaakt. Toen cliënten dit verhaal hoorden, werden ze razend enthousiast en vroegen hem of dat ook op de LosserHof mogelijk was.

Toen in januari de voorspellingen richting matig tot strenge vorst gingen, besloot Beld het erop te wagen. Hij kreeg van een loonbedrijf in Lutte een gesponsord zeil. Dat werd neergelegd en cliënten hebben de baan geveegd. Daarna zijn er banden omheen gezet en vervolgens kon de brandslang de boel onder water zetten.

In de dagen erna keken de cliënten steeds of het ijs al dik genoeg was. Ze konden niet wachten! “Alleen de voorpret maakte het al dubbel en dwars waard”, aldus Beld.


Schaatsen
Gelukkig groeide de ijslaag ook echt aan tot de gewenste dikte en kon er vanaf 24 januari geschaatst worden. Zo’n 200 cliënten en hun begeleiders maakten hier gebruik van. De ijsbaan was compleet met bankjes om even lekker uit te hijgen en er was een kraam neergezet met chocolademelk, oliebollen en stroopwafels.

In de avond werd er een disco op de ijsbaan gehouden. Op schaatsen en grote opblaasbare banden, met stoelen of schuifelend op stevige schoenen betraden de cliënten en begeleiders de zelfgemaakte ijsvloer.

“Het was echt een groot succes”, meldt Beld aan Klik. “Wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar. Want de materialen zijn er, en we hebben ook genoeg helpende handen. Het is echter afhankelijk van ons programma. Het vergt redelijk wat voorbereiding namelijk. Stel dat een volgende lange vorstperiode in de week van ons carnavalsfeest valt, dan beginnen we er niet aan.”

Twee grote evenementen in korte tijd is dan te veel van het goede, aldus de recreatiecoördinator. “Maar mocht het weer flink gaan vriezen en ons programma heeft de ruimte, dan trekken we gewoon weer alles uit de kast om een mooie ijsbaan te maken!”  |

Op de website van
De Twentse Zorgcentra zijn nog meer foto’s van de ijspret te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!