Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelfevaluatie Palliatieve Zorg ook goed bruikbaar in verstandelijk gehandicaptenzorg

18 mei 2022 Door de redactie Geen reacties

Het Integraal Kankercentrum Nederland en Stichting Fibula ontwikkelden in 2018 het instrument Zelfevaluatie Palliatieve Zorg. Deze tool blijkt ook heel goed bruikbaar in de verstandelijk gehandicaptenzorg, maar dit vraagt wel een aangepaste manier van kijken naar die zorg. Dat concludeert het Nivel na onderzoek.

Het Nivel bekeek de Zelfevaluaties van tien zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking en de ervaringen ermee zijn positief. Het instrument biedt inzicht in de geboden palliatieve zorg (zorg die geboden wordt in de laatste levensfase) en ook wordt binnen teams meer gesproken over wat er beter zou kunnen.

De Zelfevaluatie Palliatieve Zorg bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een dossieronderzoek van de laatste tien niet-acuut overleden cliënten binnen een zorginstelling.
  2. Een vragenlijst over onder meer de markering van de palliatieve fase, proactieve zorgplanning, netwerk en evenwichtige zorgverleners.


Bij het uitvoeren van de Zelfevaluatie in de verstandelijk gehandicaptenzorg blijkt het volgens het Nivel belangrijk te zijn om verder te kijken dan de regulier geboden zorg. Het is goed om met een multidisciplinair team te reflecteren op specifieke werkwijzen in de palliatieve zorg. Ga voor ieder domein bijvoorbeeld na of er in de palliatieve fase extra ondersteuning gewenst is, of dat er aanpassingen nodig zijn ten opzichte van de reguliere zorg.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!