Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelf je spanning reguleren met de vernieuwde SignaLEREN-app

22 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Met de app SignaLEREN kunnen jongeren met een verstandelijke beperking zelf hun spanning reguleren. De app is ontwikkeld door zorgorganisatie Koraal en Ivengi en heeft onlangs een optimalisatie ondergaan. De vernieuwde versie is nu voor alle organisaties beschikbaar.

SignaLEREN biedt jongeren diverse oefeningen die ze in kunnen zetten als de spanning oploopt. Bijvoorbeeld een ademhalingsoefening, luisteren naar een ingesproken boodschap van een begeleider of ouder, of een rustgevend filmpje kijken. Het voordeel voor de jongeren is dat ze er zelf meteen mee aan de slag kunnen, zonder dat een begeleider erbij hoeft te zijn.

In het kader van de Innovatie-impuls (die betrokken is bij de doorontwikkeling van e-Health) heeft er een vervolgpilot plaatsgevonden met de app. Dit gebeurde op advies van zorgorganisatie Ipse de Bruggen, die de toegevoegde waarde van de app had ontdekt.

Gedragsdeskundige Katja Tempelaars geeft aan dat cliënten in een therapiesessie iets leren, maar het vervolgens vaak moeilijk vinden om het geleerde zelf toe te passen in het dagelijks leven. “Met een app stel je de cliënt in staat om op ieder moment dat dit nodig is, zelf zijn spanning te reguleren met een zelfgekozen interventie. Dit maakt hem minder afhankelijk van wat de begeleider kan doen, je legt de regie bij de client.”

De app SignaLEREN is nu geoptimaliseerd waardoor die nu goed aansluit op de eindgebruiker. De nieuwe versie is voor alle organisaties beschikbaar, meldt Koraal op de website. De app is te downloaden in de Google Play store en Appstore van Apple.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!