Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelf ervaren met dagelijkse doedels

23 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Als je zelf invloed kan uitoefenen op een activiteit, beleef je daar veel meer plezier aan. Dat is de insteek van de methode Doedels voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. In Klik 4 van 2013 en op de facebookpagina van Klik staan diverse foto's van deze activiteiten (foto's Bas van Spankeren).

De methode is ontwikkeld op kinderdagcentrum Calimero en voor zowel jongeren als ouderen geschikt. Bij Doedels maak je gebruik van alledaagse voorwerpen en kunnen mensen zelf actief meedoen. Door een dot confetti met de stofzuiger op te zuigen bijvoorbeeld. Want als je zelf de aan/uit-schakelaar bedient, leer je en ervaar je hoe het is om zelf keuzes te maken.

Tips
De methode Doedels bestaat uit een praktisch handboek en een training. In het handboek zijn de belevenissen met Doedels van de deelnemers van kinderdagcentrum Calimero verwerkt. Hoe je rekening houdt met de beleving, communicatie en prikkelverwerking van mensen met ernstige meervoudige beperkingen lees je in het eerste deel van het handboek. In het tweede deel staan tips voor je houding en stijl als begeleider en de opbouw van de activiteit.

Doedels is een groepsactiviteit van een uur, met maximaal 8 deelnemers en 4 begeleiders. Je start met het Doedelliedje, vervolgens de activiteit waarbij je de deelnemers 1-op-1 de materialen laat ervaren. Je sluit af met het Doedels-eindlied. De activiteiten zijn allemaal 'in en om het huis', het gaat om het ontdekken van dagelijkse dingen zoals klussen, koken en wassen.

Doedels, door Marianne van Vuuren en Heleen Bense, uitgave, prijs € 60. Via doedels@sheerenloo.nl of op www.methodedoedels.nl kun je het handboek bestellen en je inschrijven voor de cursus door Heleen Bense en Tryfena de Greef.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!