Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelf een woonplek realiseren voor kinderen met een beperking

9 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

Jouw kind met een verstandelijke of meervoudige beperking is inmiddels volwassen, maar nog altijd is er geen plek bij een zorginstelling. Of misschien wel, maar wil je als ouder meer betrokken zijn bij de zorg voor je kind. Wat doe je dan? Steeds meer ouders kiezen ervoor om zelf een kleinschalig wooninitiatief te starten. Zo ontstond ook WijSamen in Wijchen. EenVandaag sprak met met betrokkenen. 

Colette Evers-van Dam is al vanaf het begin betrokken bij de realisatie van het plan, dat zo’n 8 jaar geleden ontstond. De groep, bestaande uit zes ouderparen die elkaar al jaren kenden doordat hun kinderen naar dezelfde scholen gingen, besloot het heft in eigen handen te nemen. In 2017 werd een stichting opgericht en ging men op zoek naar een geschikte locatie in het centrum van Wijchen; dicht bij alle voorzieningen en midden in de samenleving.

Met behulp van private investeerders kon een stuk grond worden gekocht. Daar is in overleg met woningbouwvereniging Talis een compleet nieuw pand neergezet, waar Talis ook eigenaar van is. Het biedt plek aan 13 jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Zij hebben elk hun eigen appartement met slaapkamer, zitgedeelte en een badkamer. Ook is er een grote gezamenlijke keuken en woonkamer.

De zorg is uitbesteed aan Stichting Zorgwiel, waardoor er voor de bewoners een vaste groep is van zo’n 15 zorgmedewerkers.

In de radio-uitzending van EenVandaag vertelt Colette over het proces om dit ouderinitiatief te laten slagen. En in de tv-uitzending van EenVandaag komt bewoner Gijs aan het woord, over wat hij het fijnst vindt aan wonen in WijSamen: “Dat ik schuin tegenover papa en mama woon, dat vind ik heel fijn!”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!