Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zelf dagschema’s en stappenplannen maken met simpele pictogrammen

3 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Mensen die moeite hebben met gesproken taal, zijn vaak gebaat bij pictogrammen. Hier worden onder meer de zwart-witte pictogrammen van Visitaal voor gebruikt. Met het nieuwe computerprogramma Pictostudio voor Office kunnen deze picto’s eenvoudig bewerkt en ingevoegd worden in allerlei documenten.

De Visitaal-pictogrammen zijn ontwikkeld voor kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Maar ook voor mensen met bijvoorbeeld dementie, autisme of een taalachterstand zijn ze geschikt.

Met Pictostudio voor Office van het bedrijf Spelpartners kun je eenvoudig pictogrammen opmaken, verschillende klokken en timers invoegen in de Office-documenten Word, Excel en Powerpoint.

Het programma is geschikt voor gebruik op netwerkomgevingen in de zorg en het onderwijs, en kan zelfstandig gebruikt worden door bijvoorbeeld ouders, begeleiders, verzorgers en logopedisten.


Ideeën voor nieuwe picto’s
De meer dan 1400 picto’s zijn ontworpen door Spelpartners die hiervoor samenwerkte met zorgprofessionals. De tekeningen zijn geschikt om dagschema’s en stappenplannen te maken.

Gebruikers van het programma kunnen zelf ideeën indienen voor nieuwe picto’s. Er vindt minimaal eens per kwartaal een update plaats, waardoor het programma automatisch wordt bijgewerkt.

Pictostudio is de opvolger van PictoWord. Het is te bestellen via
www.pictostudio.nl. Afhankelijk van welk pakket je kiest, betalen instellingen, scholen en bedrijven 3,30 euro tot 6,60 euro per maand (exclusief BTW). Voor thuisgebruik/gezinnen varieert de prijs van 4 tot 8 euro per maand (inclusief BTW), maar zij kunnen ook kiezen voor betaling per jaar; in dat geval geldt een korting.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!