Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zeer vervelend onderzoek van de darmen

22 januari 2014 Monique van der Wolf, Geen reacties

Simon is het afgelopen half jaar spontaan 10 kilo afgevallen. Ook heeft hij zijn begeleider verteld dat hij na het poepen bloed zag in de wc-pot. Hoog tijd voor een bloedonderzoek, en daar komt uit dat hij bloedarmoede heeft. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een tumor in zijn darmen. Zeker weten doe ik dat natuurlijk niet, maar de kans erop is groot. Daarom moet Simon verder worden onderzocht. Alleen is hij een angstige man, niet elk onderzoek is zomaar mogelijk.Column van arts voor verstandelijk gehandicapte Monique van der Wolf

Als de dokter denkt aan een tumor van de darmen, dan is de volgende stap een colonoscopie. Dat is een onderzoek van de dikke darm met een flexibele slang, waaraan een camera is bevestigd. De slang gaat via de anus de darmen in. Om de darm goed te kunnen bekijken moet er zo weinig mogelijk ontlasting in zitten. De dag vóór het onderzoek krijgt de patiënt een aantal liters van een drankje te drinken, waardoor hij veel gaat poepen. Dat is allemaal al hoogst vervelend en het onderzoek zelf is nog onaangenamer. We verwachten allemaal dat Simon erg angstig wordt, het is zeer de vraag of hij het onderzoek tot het einde toe volhoudt.

Lucht in de darm
Wat nu? Gelukkig heeft de arts in het ziekenhuis nog een andere mogelijkheid in petto: een CT-colon. (computertomografie). Daarbij worden met behulp van een contrastmiddel, röntgenopnames gemaakt van de dikke darm. Het contrastmiddel maakt afwijkingen in de darm goed zichtbaar. Vlak voor de opnames blaast de arts een klein beetje lucht in de dikke darm zodat hij op de scan alles nog beter ziet. Voor dit onderzoek hoeft er dus geen lange slang de darmen in geduwd te worden. Evenmin is het nodig de darmen helemaal leeg te maken.

Natuurlijk is ook dit onderzoek geen pretje, maar het is een stuk minder belastend voor Simon. Zo kunnen we in ieder geval zien of er echt een tumor in zijn darmen zit, zoals we vermoeden.

Nadelen
Volgens wetenschappelijk onderzoek maakt het bij tumoren van de dikke darm niet uit of je een colonoscopie of een CT-colon doet. Beide onderzoeken geven een betrouwbare uitslag. Helaas heeft de CT-colon behalve voordelen, ook nadelen. Als de specialist bij de CT-scan een afwijking ziet wil hij er meestal alsnog een biopt van nemen. Bij een biopt snij je een klein stukje van de afwijking weg en onderzoek je in het laboratorium of het echt kanker is. Om de biopt te kunnen nemen is vaak toch een colonoscopie nodig, waarbij we in dat geval zeker weten dat het vervelende onderzoek iets zal opleveren. Dat motiveert toch meer dan wanneer het maar de vraag is of er echt een tumor zit.

Vriendelijker
Bij Simon wordt een CT-colon gepland. Daarmee is de oplossing helaas nog lang niet in zicht, maar de eerste stap is gezet. Gelukkig kunnen we hem een iets 'vriendelijker' onderzoek geven dan gebruikelijk, in de verwachting dat we hem in de toekomst nog veel meer vervelends moeten aandoen. Ik hou U op de hoogte van het vervolg. | Monique van der Wolf

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!