Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Workshops 'Gesprek met de gemeente' voor mensen met een verstandelijke beperking

29 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

Mensen die ondersteuning nodig hebben op grond van de Wmo of Jeugdzorg, moeten daarover sinds januari met hun gemeente in gesprek. Ook mensen met een beperking zullen met de gemeente moeten bespreken wat ze nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven meedoen in de samenleving. Voor deze inwoners en hun mantelzorgers worden er in Utrecht, Veenendaal, Woerden, Houten en Nieuwegein in februari workshops gegeven.

De workshops zijn een vervolg op de onlangs gelanceerde website www.gesprekmetdegemeente.nl. Deze site is vooral bedoeld voor mensen met een beperking. Naast algemene informatie over de Wmo, de Participatiewet en Jeugdzorg, staat hier hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met de gemeente. Door middel van voorbeelden, filmpjes, oefeningen en tips kun je thuis alvast oefenen, alleen of met een familielid of begeleider.

Sociale contacten
Onderdeel van de website is de praktische vragenlijst. De vragen gaan onder andere over vijf onderwerpen die aan de orde komen in het gesprek met de gemeente zoals:

  • daginvulling
  • persoonlijke -en sociale contacten
  • huishouden
  • orde en overzicht.

De vragenlijst gaat uit van iemands eigen mogelijkheden en van de gedachte dat mensen kunnen meedoen in de samenleving.

Met eten
Deelnemers aan de workshops gaan deze vragenlijsten maken. Ook wordt het gesprek met de gemeente in de praktijk geoefend. Per workshop is plaats voor maximaal acht mensen. De workshops zijn op 3, 16, 17 en 24 februari tussen 17 uur en 19 uur. Voor een maaltijd wordt gezorgd. Aanmelden via email bij mstodel@reinaerde.nl. Bellen kan ook: 06-27524560.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!