Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Woonvorm voor jonge ouders met verstandelijke beperking

17 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

In Kerkrade is onlangs een woonvorm geopend voor jonge (aanstaande) ouders met een verstandelijke beperking en hun jonge kinderen. De doelstelling van het project Ouder & Kind is om de ouders opvoedvaardigheden aan te leren en de eerste hechting tussen ouder en kind tot stand te brengen.

Zodat deze kwetsbare groep jongeren kans krijgt op een stabiele plek in de samenleving. Gwen van Merwijk van Mee Zuid-Limburg: "In onze samenleving is voor jonge moeders met een verstandelijke beperking niet veel geregeld. Wij krijgen steeds vaker aanvragen binnen voor ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen. Dit project biedt de mogelijkheid om een goede binding tussen ouder en het kind tot stand te brengen en te voorkomen en dat duurdere interventies op termijn nodig zijn."

Steunpunt
Het project Ouder & kind is opgezet door orgorganisatie Radar, samen met Xonar, Bureau Jeugdzorg Limburg, William Schrikkergroep (Wsg) en Mee. In de wijk Bleijerheide in Kerkrade huurt Radar een aantal appartementen waar ouders met hun kinderen van 0 tot 4 jaar wonen en van Radar begeleiding en behandeling krijgen. Het complex beschikt over een steunpunt waar de begeleiding 24 uur per dag bereikbaar is. In deze zelfde ruimte kunnen ouders en kinderen samen activiteiten doen. Daarnaast krijgen 10 cliënten die zelfstandig wonen in de regio Parkstad, in hun eigen huis ondersteuning vanuit vanuit het project.

Het ministerie van Vws is deze maand een onderzoek begonnen naar de knelpunten in de zorgverlening aan ouders met een verstandelijke beperking en de mogelijkheden tot samenwerking van ketenpartners. Het project zelf loopt tot eind 2012.

Op de foto de ondertekening van het convenant door de deelnemende partners.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!