Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Woonvoorziening stopgezet wegens verhuurdersheffing

16 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapte jongeren in het Overijsselse Vollenhove gaat op de valreep niet door. Woningcorporatie Wetland Wonen heeft het nieuwbouwproject stopgezet vanwege de verhuurdersheffing. De betrokken ouders komen in actie: 'Dit mag niet gebeuren.'

'Het is de verhuurdersheffing die ons nekt', zegt Anja Weijs op de site van de Woonbond een van de veertien ouders die al jaren bezig zijn om een woonvoorziening voor hun verstandelijk gehandicapte kinderen van de grond te krijgen.

De bouwplannen in samenwerking met zorginstelling JP van den Bentstichting en woningcorporatie Wetland Wonen in de Kop van Overijssel waren zo goed als af. In april 2013 zou de eerste paal de grond in gaan. Maar plattelandscorporatie Wetland Wonen heeft net als de meeste andere woningcorporaties een groot aantal van de geplande nieuwbouwprojecten stopgezet, vanwege de verhuurdersheffing. De verhuurdersheffing wordt opgelegd aan verhuurders van meer dan tien woningen. Het tarief is in 2013 0,0014% van de Wozwaarde.Dat percentage stijgt in 2014 naar 0,231% van de Woz-waarde van het huis.

Treurige mededeling
Wetland Wonen zou vijftien appartementen bouwen in het stadje Vollenhove. Daar konden de veertien gehandicapte 'jongeren' in de leeftijd tussen 20 en 30 (waarvan er dertien nog bij hun ouders wonen) in 2013 gaan wonen. De JP van den Bentstichting stuurde eind november vorig jaar zelfs een brief aan alle ouders met daarin de mededeling welk appartement hun kind was toebedeeld. Maar krap twee weken later zag Wetland Wonen zich genoodzaakt om de ouders bijeen te roepen en hen een treurige mededeling te doen: het project (investeringskosten zo'n 2,2 miljoen euro) kon niet doorgaan.

Lees meer over de verhuurdersheffing op de website van Platform Vg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!