Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Woongemeenschap Het Dorp voor mensen met beperking wordt innovatieve wijk

18 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Het was in 1962 vooruitstrevend en heel Nederland droeg het een warm hart toe. Maar anno 2016 is duidelijk dat de tand des tijds er heeft toegeslagen. Het Dorp, de eerste woongemeenschap voor mensen met een beperking, is toe aan vernieuwing.

Tv-persoonlijkheid Mies Bouwman, die 54 jaar geleden Nederlands eerste marathonuitzending ‘Open Het Dorp’ presenteerde, gaf het startsein geven voor de oprichting van Academy Het Dorp.

Daarin gaan universiteiten, bedrijven en hogescholen samenwerken om van Het Dorp een wijk van de toekomst te maken zodat mensen met een beperking of chronische ziekte leren zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

In eerste instantie bestond Het Dorp uit gebouwen waarin aanpassingen waren gedaan om het toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. In de loop der jaren deden steeds meer technologische snufjes hun intrede, iets dat in 1962 nog niet mogelijk was.


Innovatiecentrum
Zorgorganisatie Siza start met de bouw van Gebouw A, dat 36 nieuwe zorgappartementen herbergt. Het hele pand dient als innovatiecentrum waar continu onderzoek wordt gedaan met gebruikers van technologische vernieuwingen. Naar verwachting is Gebouw A in het voorjaar van 2017 klaar. Daarna is de rest van Het Dorp aan de beurt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!