Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wmo website voor hulpvragers met een verstandelijke beperking

25 november 2014 Door de redactie Geen reacties

Vanaf 2015 moeten burgers als ze hulp nodig hebben naar de gemeente. Een ambtenaar van de gemeente komt op gesprek bij de hulpvrager, om te beoordelen wat die nodig heeft om te kunnen meedoen de samenleving. Voor sommige mensen zal zo'n gesprek lastig zijn. Waar gaat het over? Wat als je niet goed kunt vertellen, of niet gemakkelijk begrijpt wat iemand anders bedoelt? Voor mensen met een verstandelijke beperking is er nu een website die hen daarbij helpt: www.gesprekmetdegemeente.nl.

De website helpt je om je voor te bereiden op een gesprek met de ambtenaar van de gemeente. Ook is er aangepaste informatie te vinden over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Participatiewet (voor hulp bij werk vinden), en de jeugdzorg (voor kinderen, jongeren, en voor ouders die problemen hebben met hun kinderen). De website is ontwikkeld door gehandicaptenzorgorganisatie Reinaerde en belangenvereniging Cliëntenbelang.

Minicursus
Op de nieuwe site staan filmpjes, tips, voorbeelden, oefeningen en een praktische vragenlijst om je voor te bereiden op het gesprek. De vragen gaan onder meer over daginvulling, persoonlijke en sociale contacten, huishouden, orde en overzicht. Zo is er een filmpje over Reggie, die zich in zijn eentje in zijn appartement zit te vervelen. Hij wil graag iets doen en andere mensen ontmoeten, maar hij weet niet hoe. Een kennis helpt hem met de vragenlijst, en ook zie je hoe hij samen met de kennis met de ambtenaar gaat praten. En er is ook een minicursus 'gesprekken voeren' te vinden, die een aanvragen zelf of samen met familie of begeleiding kan bekijken en volgen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!