Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wmo-diploma voor ambulante begeleiders

2 juli 2013 Door de redactie Geen reacties

25 Ambulante begeleiders van Zideris hebben sinds kort een bijzonder certificaat, waardoor zij beter zijn toegerust om de veranderingen van Awbz naar Wmo in hun vak toe te passen. De zorgorganisatie zette het opleidingstraject op, omdat met de overgang naar de Wmo hoogstwaarschijnlijk nieuwe doelgroepen met nieuwe hulpvragen binnenkomen. De overgang van Awbz naar Wmo vraagt nieuwe kennis van een zorgmedewerker die bij cliënten thuiskomt.

Vanaf 2014 verandert er veel, het is de verwachting dat steeds meer gezinnen, mensen met een verslaving of psychische problematiek, of mensen die in de reclassering zitten, zullen aankloppen. De vraag van cliënten verandert daardoor, en de ambulante dienstverlening van zorgorganisaties als Zideris ook. Zideris is een organisatie voor zorg aan mensen met een verstandelijke beperking in Utrecht en Gelderland. De zorgorganisatie wil goed voorbereid zijn op de komst van nieuwe hulpvragers, daarom werd een scholingstraject voor ambulant begeleiders ontwikkeld.

Structuur
Een ambulant begeleider helpt mensen met een verstandelijke beperking die zelfstandig wonen en leven. Soms hebben zij hulp nodig met structuur aanbrengen in hun leven. Of met een netwerk opzetten en vasthouden. Dankzij de opleiding zijn begeleiders volgens Zideris beter toegerust om als casemanager en zorgcoördinator op te treden. De nieuwe opleiding voor de ambulante medewerkers werd gegeven door docenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!