Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wiskundestudent bedenkt veel goedkoper vervoersmodel voor gehandicapten

12 mei 2015 Door de redactie Geen reacties

Doelgroepenvervoer kost Nederland jaarlijks een miljard euro. Dit vervoer is er voor mensen die geen gebruik kunnen maken van eigen of gewoon openbaar vervoer, zoals ouderen of mensen met een beperking. Gezien de hoge kosten is het zaak dit soort vervoer zo efficiënt mogelijk te plannen.

Wiskundestudente Inge Tensen van de Universiteit Twente ontwikkelde een vervoersmodel dat alle vervoersstromen voor deze kwetsbare mensen slimmer organiseert. Hierdoor is een kostenbesparing van minimaal twintig procent haalbaar, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Het vervoersmodel van Inge Tensen maakt gebruik van slimme wiskundige algoritmes en plant flexibeler, realistischer en slimmer dan bestaande planningsmodellen. Uit de eerste toepassingen blijkt er winst valt te behalen op het gebied van doelmatigheid.

Verkeershinder
Wensen en eisen van zowel klant, aanbieder als vervoerder kunnen vooraf in de planning worden meegenomen, waardoor ze niet achteraf handmatig hoeven worden toegevoegd. Het model houdt bovendien rekening met mogelijke vertragingen door bijvoorbeeld verkeershinder. De kans dat mensen te laat aankomen is minimaal. Door deze realistische variatie in de reistijden mee te rekenen sluit de reisplanning beter aan bij de gewenste aankomst- en vertrektijd van de klant. Ook kunnen nieuwe ritten worden toegevoegd aan een van te voren gemaakte planning. Zo kunnen regelmatig terugkerende en wisselende ritten gecombineerd worden in dezelfde planning. Deze combinatie van flexibiliteit en slimme optimalisatie is uniek voor het doelgroepenvervoer in Nederland.

Besparing
Bureau HHM/Timeslab, waar Inge Tensen haar afstudeeronderzoek uitvoerde, ziet grote toepassingsmogelijkheden voor het model. Het past goed bij de grotere rol van gemeenten bij het vervoer van specifieke doelgroepen. Gemeenten willen dat ook inwoners met beperkingen zo veel mogelijk gebruik maken van het regulier openbaar vervoer. Maar er blijft altijd een grote groep kwetsbare mensen aangewezen op het doelgroepenvervoer. Door dat vervoer slimmer te organiseren, kan Nederland volgens bureau HHM/Timeslab jaarlijks tweehonderd miljoen euro besparen.

Lees meer op de site van universiteit Twente

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!