Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Winterswijk houdt museum dankzij mensen met een beperking

5 juni 2012 Door de redactie Geen reacties

Dankzij mensen met een verstandelijke beperking kan in de Winterswijkse Meddosestraat een doorstart worden gerealiseerd voor museum Freriks. Zorgorganisatie de Lichtenvoorde laat in het oude hart van het Achterhoekse stadje meerdere panden bouwen of renoveren. In de 18 nieuwe appartementen komen mensen met een verstandelijke beperking te wonen. Een deel van de monumentale panden wordt ingericht als museum.

Het oude museum Freriks was gevestigd in een klassiek gebouw in Winterswijk, waarvan de huur is opgezegd. Om het stadje toch een museum te laten houden, is de vereniging het museum opgericht. De vereniging schreef in samenwerking onder andere de Lichtenvoorde een plan voor een 'Museum in het hart van Winterswijk'. Een haalbaarheidsonderzoek ernaar is met een positief resultaat afgesloten. De gemeenteraad heeft vervolgens ingestemd met het plan.

Belevenismuseum
In één van de panden aan de Medossestraat komt een belevenismuseum waar bezoekers de geschiedenis van Winterswijk kunnen horen, zien, ruiken en proeven. Het museum wordt bemand door vrijwilligers en mensen met een (verstandelijke) beperking. In een ander pand komt het museumdepot, met al het basismateriaal waarmee leskisten voor scholen en herinneringskoffers voor zorgcentra worden gevuld. Ook komen daar een 'junior lab' en het historisch informatiepunt.

Actieve rol
Het museum wil de beleving centraal te stellen, en vindt het daarom voor de hand liggen mensen met een beperking er een actieve rol te laten spelen. Het museum wordt een plek waar mensen met een beperking werkervaring op kunnen doen, en wordt daarmee, aldus de Lichtenvoorde, een landelijk voorbeeld waarin cultuur en maatschappelijke verantwoordelijkheid op elkaar aansluiten. De samenwerking tussen museum, zorgverleners, welzijn en vrijwilligers geeft mensen met een beperking een betere kans op participatie in de samenleving.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!