Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Winnaars van poëziewedstrijd Het Andere Gedicht bekend

19 april 2018 Door de redactie Geen reacties

De poëziewedstrijd Het Andere Gedicht, bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 12 jaar, heeft vele bijzondere gedichten opgeleverd. Tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater te Amersfoort werden de prijswinnaars bekendgemaakt. De eerste prijs ging naar Angelique Groen van Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen met haar gedicht Letters.

Angelique kan zelf niet lezen en omschreef letters naar hun vormen:

Letters:
het zijn rondjes
vierkantjes
streepjes
met of zonder puntjes
dicht bij elkaar
of met veel wit ertussen
Letters maken wit papier
Mooier
Ik kan niet lezen.


De tweede prijs ging naar Kimberley Steenhuis van NOVO Appingedam met haar gedicht Buiten en de derde prijs was voor het gedicht Mist, geschreven door Rik Meijers van atelier De Kaai.

De jury, bestaande uit Ted van Lieshout, Erik Jan Harmens, Vera Bergkamp en  Ester Naomi Perquin (Dichter des Vaderlands) vond dat het thema van de wedstrijd – Onderweg – het best tot uiting kwam in het gedicht van Marjolein Ribbers van ’n Bont Palet. Zij ontving daarom de themaprijs. Daarnaast maakte de jury nog drie eervolle vermeldingen bekend van Arlette Haverkamp, Tycho Deerenberg en Mario Willemse.


Dichtbundel
De jury had een flinke klus te klaren, want er waren bijna duizend inzendingen. Het spelen met woorden en het maken van gedichten blijken aan te slaan bij de doelgroep. In totaal zijn 156 bijdragen van deelnemers gebruikt in de dichtbundel Waar ik weg waai. Deze is onder meer verkrijgbaar via de website van Special Arts. Deze landelijke stichting houdt zich bezig met alle kunstdisciplines voor en door mensen met een handicap, en organiseert de poeziewedstrijd Het Andere Gedicht in samenwerking met het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!