Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Win de vernieuwde Pictogenda

4 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Pictogenda, de planner die veelal gebruikt wordt door jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking, is vernieuwd: eigentijdser, rustiger en met deels vernieuwde pictogramstickers. Deze zijn ook toegevoegd aan de Pictogenda Kalender. Speciaal voor de lezers van Klik is er nu een winactie.

De Pictogenda en de bijbehorende hulpmiddelen zijn ontwikkeld door Martina Tittse-Linsen (logopediste bij Stichting Driestroom) voor mensen die beelden makkelijker verwerken dan woorden.

Verbeteringen
Met hulp van een nieuwe uitgever en feedback van gebruikers en professionals, heeft Martina de Pictogenda op diverse fronten verbeterd en vernieuwd:
• de ringmap is gemoderniseerd en nu verkrijgbaar in zeegroen en lichtblauw, aan de voorzijde zit een insteekhoesje voor een naamkaartje of foto;
• de inhoud is verbeterd en heeft een frissere vormgeving gekregen;
• er is meer plakruimte voor picto’s;
• een jaarkalender om belangrijke data te omcirkelen of weg te strepen;
• vernieuwde pictogrammen en voor het eerst een vel met bekende WhatsApp-emoticonstickers;
• memo-bladzijden die deels schrijflijntjes hebben
• toegang tot de Pictogenda Club, voor extra materiaal.

Eén belangrijke wijziging springt in het oog: er is een vriendelijker poppetje als pictogram gekomen voor de woensdag. Een aantal begeleiders en gebruikers had negatieve associaties bij het boze poppetje, dat voor ‘woest’-woensdag stond, zo vertelt auteur Marina Tittse op de website van Driestroom.  

Bredere doelgroep
Tot de gebruikers van de Pictogenda behoren veel volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking. Maar Martina merkt dat de doelgroep zich verbreedt.

“Ook leerlingen uit het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs gebruiken de Pictogenda. Om ons heen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van pictogrammen, denk aan Whatsapp. In die zin wordt het normaler om met een beeldagenda te werken.

Wat mij ook opvalt, is dat meer mensen de Pictogenda graag in gebruik nemen bij geheugenklachten, Parkinson of een spierziekte. Vanmorgen kreeg ik nog mail van een dame die heel blij was met de Pictogenda voor haar moeder, die een herseninfarct heeft gehad.”

Rust en overzicht
Op de website van Pictogenda is een aantal filmpjes te vinden die laten zien hoe verschillende personen de Pictogenda gebruiken. De Pictogenda heeft volgens Martina veel voordelen voor de gebruiker, zoals:

  • overzicht, rust en duidelijkheid
  • makkelijk mee te nemen naar school, werk of dagbesteding
  • afspraken worden minder snel vergeten
  • het bevordert de zelfstandigheid en het herkennen van het dag- en weekritme


Stickers
Er zitten veel verschillende pictogramstickers bij de agenda en de kalender. Wie echter graag andere picto’s of foto’s wil gebruiken, kan blanco stickervellen bestellen waarop je eenvoudig thuis de picto’s of foto’s kunt afdrukken.

De Pictogenda en de Pictogenda Kalender zijn te bestellen viawww.pictogenda.nl. Maar er eentje winnen kan ook!

Winactie
Begeleid jij mensen met een verstandelijke beperking, autisme of multi-probleemgezinnen die een Pictogenda of Pictogenda Kalender kunnen gebruiken? Ben je trainer ondersteunende communicatie binnen een instelling? Of wil je de Pictogenda of Kalender graag uitproberen met jouw cliënt(en)? Stuur uiterlijk 15 december 2017 een bericht naar winactie@pictogenda.nl en laat weten waarom jij de Pictogenda of Kalender graag wilt hebben. Vermeld dat het om de ‘winactie Klik’ gaat. Wie weet ben jij een van de winnaars.

Pictogenda Compleet 2018 is verkrijgbaar voor € 36,50, de Pictogenda Kalender 2018 kost € 23,50. Een losse ringmap € 18, en de Pictogenda Vulling 2018 € 25,50. Wie nu bestelt, krijgt de Pictogenda geleverd in een cadeaudoos, leuk om uit te pakken met de feestdagen. Meer informatie op www.pictogenda.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!