Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Williams syndroom: niet racistisch

19 april 2010 Door de redactie Geen reacties

Kinderen met het Williams syndroom ('elfengezicht') hebben niet de raciale vooroordelen die de meeste andere mensen wel hebben. Dat is gebleken uit onderzoek in Mannheim, Duitsland.

De zeldzame genetische afwijking die het Williams syndroom veroorzaakt, zorgt ervoor dat kinderen uitzonderlijk sociaal zijn, vrij van angst voor andere mensen, en absoluut niet racistisch. Dat schrijven onderzoekers van het Zentralinstitut für seelische Gesundheit in Mannheim in het vakblad Current Biology.

Ze vroegen blanke kinderen welke omschrijvingen pasten bij twee cartoonfiguurtjes, een blank en een zwart. De normale kinderen in de proef toonden daarbij een raciaal vooroordeel: ze plaatsten vooral positieve termen als 'vriendelijk' en 'slim' bij het blanke figuurtje, en vooral negatieve bij het zwarte. Bij de 20 kinderen met Williams was dat vooroordeel helemaal afwezig.

De kinderen met het syndroom hadden wél dezelfde vooroordelen als andere kinderen over jongens en meisjes. Het lijkt er dus op dat verschillende vormen van vooroordelen door verschillende mechanismen in de hersenen tot stand komen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!