Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wijzer werken met de meldcode dankzij nieuwe campagne

14 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

Bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld, kunnen professionals, aandachtsfunctionarissen en organisaties gebruikmaken van de meldcode. Maar het werken daarmee blijkt niet altijd makkelijk. Hoe gaan anderen om met die belemmeringen? Daarover gaat de nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’.

De campagne belicht twaalf vraagstukken met aanbevelingen en handige tips die gebaseerd zijn op ervaringen van professionals uit allerlei sectoren. Het doel is om professionals en aandachtsfunctionarissen te helpen bij het nog beter toepassen van de meldcode kindermishandeling of huiselijk geweld.

Om gratis gebruik te kunnen maken van de campagne, moeten zij zich aanmelden. Na inschrijving ontvangen ze acht keer een e-mail met een belangrijk meldcodevraagstuk, en uiteraard aanbevelingen, tips en ervaringen uit de praktijk.

Handleiding
Ook komt er een gesprekshandreiking waarmee teams of organisaties stappen kunnen maken met het werken met de meldcode.

Augeo Foundation heeft in opdracht van het ministerie van VWS de afgelopen maanden geïnventariseerd waar professionals tegenaan lopen bij het gebruik van de meldcode in de praktijk. Vervolgens is in samenwerking met LVAK (vereniging van aandachtsfunctionarissen) steeds een uitdaging besproken, waarbij onder meer experts, ervaringsdeskundigen, professionals en Veilig Thuis waren betrokken.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!