Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wijkverpleegkundige vooral nodig in achterstandswijken

14 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Wijkverpleegkundigen krijgen hun oude rol terug. Ze worden een verbindende schakel in de wijk en zullen naast de thuiszorg die zij op indicatie bieden, patiënten preventief opzoeken en zelf bepalen welke zorg daar nodig is. Voor wijken in Den Haag heeft onderzoeksinstituut Nivel nu onderzocht hoeveel wijkverpleegkundigen voor deze nieuwe, preventieve taak nodig zijn. Deze zorg is vooral nodig in achterstandswijken volgens het onderzoek.

Veel mensen weten de weg naar de zorg niet te vinden, waardoor kleine gezondheidsproblemen steeds groter worden en uiteindelijk alleen met dure hulp kunnen worden behandeld. De wijkverpleegkundige biedt laagdrempelige zorg om dit voor te zijn. De huisarts, het maatschappelijk werk of buurtwerk, kunnen de wijkverpleegkundige vragen poolshoogte nemen bij een patiënt.

Verdeelsleutel
Maar hoeveel wijkverpleegkundigen heb je dan per buurt nodig voor deze nieuwe, preventieve taak? Het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) deed samen met Prozorg onderzoek naar sociaal demografische factoren die het benodigde aantal wijkverpleegkundigen voor preventieve taken in een wijk kunnen voorspellen. Veruit de belangrijkste bepalende factor is de mate van achterstand van de wijk.

Samenhang
"Wijkverpleegkundigen krijgen weer de rol die ze vroeger hadden. Dit moet leiden tot beter samenhangende zorg, het verbinden van preventie en zorg, wonen en welzijn op wijkniveau, zodat kwetsbare mensen met een sociaaleconomische en gezondheidsachterstand de weg vinden naar hulpinstanties of zorg en niet te lang met hun problemen blijven lopen", zegt Nivel-afdelingshoofd Dinny de Bakker. "Wijkverpleegkundigen hebben een signalerende en bindende functie en zij vullen daarmee het gat dat is ontstaan na de invoering van de indicatiestelling voor verpleging en verzorging."

Lees meer op de site van het Nivel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!