Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wiebelbrug in Arnhem prikkelt de zintuigen

27 november 2018 Door de redactie Geen reacties

Je voelt trillingen door je lijf, je ruikt en ziet hout en de vrije natuur, je wiebelt lekker heen en weer en dan ineens ga je met een flinke vaart naar beneden, terwijl de wind door je haar blaast. Heerlijk! Zo’n ervaring kan je opdoen op de nieuwe wiebelbrug op het terrein van ’s Koonings Jaght in Arnhem. Deze brug van Stichting De Belevenis prikkelt de zintuigen van kinderen en volwassenen met een ernstige verstandelijke beperking.

De officiële opening vond plaats op 22 november, waarbij een groep cliënten van een dagbestedingslocatie op 's Kooningsjaght van Siza  de wiebelbrug onder enthousiaste reacties de brug betraden. De 11-jarige Elias Nes mocht ‘m een dag eerder al even uitproberen. De Gelderlander ging met hem mee en plaatste onder meer een filmpje op de website. Volgens zijn begeleider Jojanneke van der Spek genoot Elias met volle teugen in zijn rolstoel op de brug. Hoe harder het hobbelde en hoe groter de botsing tegen een reling ook was, Elias schaterde het keer op keer uit.

Projectleider Stephan Wieland van Stichting de Belevenis kan zich voorstellen dat mensen zonder verstandelijke beperking hun schouders ophalen over deze brug, maar voor volwassenen en jongeren met het niveau van een 3-jarige is het toch echt een hele belevenis, stelt hij. De wiebelbrug beweegt zelf niet maar het pad loopt wel schuin af, ongelijk of loopt taps toe. Hierdoor is het effect vooral groot wanneer je er met een rolstoel overheen rijdt. 

In dat opzicht past de wiebelbrug prima op dit terrein van zorgorganisatie Siza, waar de stichting zowel de Belevenistheaters als de Mini-Belevenis heeft. Ook daar kunnen jong en oud met een ernstige meervoudige beperking of dementerenden terecht voor een bijzondere ervaring, zowel actief als passief.

Dankzij een donatie van zorgplatform Skipr kon De Belevenis de wiebelbrug laten aanleggen. Direct na de opening werd er al flink gebruik van gemaakt, onder meer door bewoners van ’s Koonings Jaght.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!