Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wetsontwerp jeugdzorg naar Tweede kamer

4 juli 2013 Door de redactie Geen reacties

Alle kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien, hun talenten ontwikkelen en naar vermogen participeren in de samenleving. Ouders zijn hiervoor eerst verantwoordelijk. De overheid komt pas in beeld als dat niet vanzelf gaat. Dan moet het jeugdstelsel snel, goed en op maat functioneren om kinderen te behandelen, begeleiden en beschermen.

Dat is de inzet van de nieuwe Jeugdwet die staatssecretaris Martin van Rijn van Vws en staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie deze week naar de Tweede kamer hebben gestuurd. Het wetsvoorstel regelt – vanaf 1 januari 2015 - een nieuw jeugdstelsel waarin gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Volgens de bewindslieden zijn gemeenten zijn beter in staat om maatwerk te leveren en verbinding te leggen met zorg, onderwijs, werk en inkomen, sport en veiligheid.

Preventie
Nu alle jeugdhulp naar de gemeente gaat ontstaan volgens Van Rijn en Teeven de randvoorwaarden om een omslag te maken in de zorg voor kinderen en gezinnen. Er komt meer nadruk op preventie, eigen kracht en demedicaliseren, allemaal onder het motto '1 gezin, 1 plan, 1 regisseur,'

Lees het voorstel voor de nieuwe Jeugdwet op de site van de overheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!