Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werkplaats over verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking

13 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

Onlangs is het Verbeterproject lvb (licht verstandelijke beperking) en verslaving officieel afgerond. Gehandicaptenzorg en verslavingszorg blijven samenwerken aan een goed aanbod voor mensen met een licht verstandelijke beperking die verslavende middelen gebruiken. Dat gebeurt onder meer via de Werkplaats 'Beter omgaan met middelengebruik.'

Het Verbeterproject lvb en verslaving is begin 2012 van start gegaan. Hoofddoel was dat meer organisaties in de gehandicaptenzorg een doeltreffend aanbod ontwikkelen voor cliënten met een lichte verstandelijke beperking op het gebied van alcohol- en drugsgebruik. Dat is grotendeels gelukt, meldt het Trimbos-instituut.

De uitkomsten van het Verbeterproject:

  • Meer instellingen hebben beleid geformuleerd op het gebied van alcohol- en drugsgebruik.
  • De deskundigheid op het gebied van (problematisch) alcohol- en drugsgebruik bij begeleiders en gedragsdeskundigen is toegenomen.
  • Verslavingszorg en verstandelijke gehandicaptenzorg hebben elkaar beter leren kennen.

Werkplaats
Nu het verbetertraject is afgerond, gaan gehandicaptenzorg en verslavingszorg verder met het zoeken naar een goed aanbod voor problematische gebruikers met een lichte verstandelijke beperking. Dat gebeurt onder meer in de Werkplaats 'Beter omgaan met middelengebruik.', waar deelnemers uit de gehandicaptenzorg, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg samen een systematische aanpak rond middelengebruik uitwerken. En via de informatiebank (Toolkit) die nu al beschikbaar is op het kennisplein gehandicaptensector.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!