Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werknemers niet geraadpleegd bij overname Zonnehuizen

12 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Vakbond Abvakabo Fnv vindt dat de stem van werknemers niet aan bod is gekomen bij de doorstart van de Zonnehuizen. De organisatie wordt overgenomen door Lsg-Rentray en zorgondernemer Loek Winter. Voor ruim zevenhonderd medewerkers is geen plaats meer.

Werknemers die kunnen blijven, krijgen een dienstverband voor onbepaalde tijd en vallen onder de cao gehandicaptenzorg of de cao jeugdzorg. Abvakabo Fnv wil snel duidelijkheid voor alle werknemers en stelt aan de nieuwe eigenaar de volgende eisen:

  • een garantie op voortzetting van zorg en werk
  • een sociaal plan in overeenstemming met de vakbonden
  • inspraak en zeggenschap bij de inrichting van de nieuwe organisatie
  • een respectvolle behandeling van werknemers en goede uitvoering van personele zaken tijdens de doorstart
  • financiële steun van de Nederlandse Zorgautoriteit bij de doorstart.

Sengül Sözen, bestuurder zorg van Abvakabo Fnv: “Door mismanagement en wanbestuur is Zonnehuizen failliet gegaan. Er is geen oog geweest voor de gevolgen voor het personeel, laat staan dat er een goed sociaal plan ligt. Een wrange situatie voor alle medewerkers, die geen schuld hebben aan deze puinhoop en in moeilijke tijden zorg blijven bieden aan cliënten. Wij leggen onze eisen dan ook zo snel mogelijk neer bij de nieuwe eigenaren.” Lees meer op www.abvakabofnv.nl

Cnv heeft wel vertrouwen
Vakbond Cnv Publieke Zaak heeft wel vertrouwen in de nieuwe eigenaars van de Zonnehuizen. Op de website van de bond staat:  “De komende periode krijgt de overgang naar de overnemende partijen vorm. De meeste medewerkers in de directe zorg en het onderwijs kunnen in dienst treden. Voor een deel van de overige medewerkers is helaas geen vervolg in de doorstart mogelijk. Er zijn 1.500 fte´s (volle banen) bij Zonnehuizen en daarvan gaan er 1.025 over. Er wordt nog bekeken of er meer mensen mee over kunnen gaan. Het vastgoed is niet overgenomen.”

"Natuurlijk had CNV Publieke Zaak gewild dat alle medewerkers mee over genomen werden, maar dat is helaas niet mogelijk", zegt Cnv Publieke Zaak onderhandelaar Karin Kasper. "Als we langer hadden gewacht, dan was de kans groot geweest dat er nog meer ontslagen zouden vallen. Cnv Publieke Zaak wil nu zo snel als mogelijk met Loek Winter en Rentray om de tafel gaan zitten om te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers die over gaan naar de nieuwe organisatie. Voor de medewerkers die niet mee overgaan moet bekeken worden of begeleiding van werk naar werk mogelijk is." Lees meer op www.mijnvakbond.nl

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren