Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werkgever heeft zorgplicht voor medewerkers

11 september 2009 Door de redactie Geen reacties
In een langlopende rechtsprocedure heeft het gerechtshof in Den Haag een tussenuitspraak gedaan. Het gaat om een voormalig begeleidster die aan haar werk onderdoor is gegaan. Stel je voor: agressie van cliënten (jongeren met autisme en psychische stoornissen), schoppen, slaan, bijten, schelden, aan je haren getrokken worden. Angst, altijd maar angst als je naar je werk gaat. Bijna alleen maar invalkrachten, die de problemen natuurlijk eerder groter dan kleiner maken want dan hebben de bewoners geen houvast aan hun begeleiders. Slechte leidinggevenden, die medewerkers lieten zwemmen, bewoners in een ongeschikt pand lieten blijven (ze moesten als ze een bui hadden de trap op naar hun kamer gebracht worden, stel je dat eens voor) en onvoldoende steun, coaching en begeleiding boden. Het gerechtshof heeft de ontslagen medewerkster, die hoger beroep aantekende tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank, in elk geval moreel gelijk gegeven. De werkgever had het beter moeten doen.

Het hof stelt in zijn uitspraak, dat het ‘primair de verantwoordelijkheid van De Compaan (de werkgever, red.) is om te waken voor de gezondheid van de werkneemster, in verband met belasting door het werk.’ Het hof is het niet eens met de stelling van de werkgever dat de medewerkster zelf in staat was geweest om grenzen te stellen aan de agressie van cliënten. Over de uit te keren schadevergoeding moeten werkgever en werkneemster het eens zien te worden, anders stelt het gerechtshof die vast.
De in het arrest opgenomen verklaringen van de betrokken medewerkster en enkele collega’s, zijn schokkend; net als de reactie van hun sectormanager. Zo vertelt een teamlid: “Ik ben meerdere keren gebeten (tot bloedens toe), bijna dagelijks geschopt en geslagen, zo hard aan mijn haren getrokken dat de cliënt een bos haar in zijn hand hield, bedreigd met messen, er is geprobeerd mij te kelen, ik heb meerdere malen per week liggen vechten met cliënten, een collega is dusdanig in elkaar geslagen dat ze naar het ziekenhuis moest, een collega waarvan haar hand geklemd wordt in een lade, er is met raamscherven naar mij gegooid en zo kan ik nog wel even doorgaan… Aan al deze uitingen van agressie is niets gedaan.”
Het betrokken woonproject is uiteindelijk ontmanteld, maar toen was al veel leed geschied. De medewerkers kregen 250 euro ‘bonus’ omdat ze het zo moeilijk hadden gehad. De uitspraak is te vinden op www.rechtspraak.nl, LJ-nummer BJ3482.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!