Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werken aan minder regels in schrap- en snapsessies gehandicaptenzorg

9 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Steeds meer bezig zijn met administratieve processen frustreert en leid je als medewerker in de verstandelijk gehandicaptenzorg af van de persoonlijke aandacht voor de cliënt. Tijdens ‘schrap- en snapsessies van het programma Ontregel de Zorg kun je als multidisciplinair team samen aan de slag met het ‘snappen, schrappen en verbeteren’ van regels en werkprocessen. Opgeven voor deze bijeenkomsten, die op verschillende plekken in Nederland plaatsvinden, is nu mogelijk.

De steeds toenemende administratieve belasting in de zorg is een thema dat volop in de belangstelling staat. In de jaarlijkse Berenschot enquête bij medewerkers in de langdurige zorg komt naar voren dat medewerkers in eigen beleving inmiddels 31% van hun tijd aan administratieve processen besteden, terwijl ze de helft daarvan acceptabel achten.

Onnodige regels voorkomen
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland werkt in het VWS-programma Ontregel de Zorg aan het verminderen van regeldruk. Ze organiseren hierover speciale ‘schrapsessies’ waarin zorgmedewerkers samen verkennen waar regels vandaan komen, hoe je nieuwe (onnodige) regels voorkomt en hoe je processen kunt verbeteren.

In de bijbehorende snapsessie (die ongeveer 8 weken na de schrapsessie plaatsvindt) ga je met andere organisaties ervaringen met het aanpakken van jullie administratieve lasten uitwisselen. Ook kun je in gesprek met partijen als de overheid, voedsel- en warenautoriteit of inspectie over de effecten van registratielasten.

De gezamenlijke opbrengst van alle schrapsessies wordt besproken met landelijke regelgevende partijen als de Nza en VWS, om te kijken welke regels kunnen worden teruggedrongen of geschrapt.

De schrapsessies zijn bedoeld voor een team van 5 tot 8 medewerkers uit verschillende disciplines van een organisatie uit de gehandicaptenzorg. Een gevarieerd team bestaande uit zowel begeleiders, andere zorgmedewerkers als kwaliteits-/beleidsmedewerkers en managers.

Wanneer?
22 mei (Midden Nederland) – 1 oktober snapsessie
13 juni (Noord Nederland) – 1 oktober snapsessie
24 september (Zuid Nederland) – 20 januari 2020 snapsessie
10 oktober (West Nederland) – 20 januari 2020 snapsessie
12 november (Oost Nederland) – 20 januari 2020 snapsessie
3 december (Midden Nederland) – 20 januari 2020 snapsessie

Aanmelden schrapsessies
Meer informatie over het programma en de beschikbare data vind je in het thema Ontwikkelingen gehandicaptenzorg op het Kennisplein gehandicaptensector. Daar kun je je ook aanmelden. Aan elke bijeenkomst doen 8 - 10 teams mee. De schrap- en snapsessies zijn gratis.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!