Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werkboek voor herstel van mensen met een licht verstandelijke beperking

31 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Diverse teams, behandelaren en ervaringsdeskundigen uit de ggz hebben een methode ontwikkeld om samen met mensen met een licht verstandelijke beperking in gesprek te gaan over herstel. Het gratis te downloaden werkboek en aandachtspunten voor de begeleider zijn gepubliceerd op de website van zorgorganisatie Antes.

Naar schatting zijn er in Nederland ruim 1 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Een LVB is meer dan alleen het hebben van een lagere intelligentie. Mensen met LVB hebben, vergeleken met leeftijdsgenoten, eigenlijk altijd wel een achterstand wat betreft lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast zorgt het oplossen van sociale problemen en communiceren vaak voor problemen voor mensen met LVB. Dat geldt ook voor praktische vaardigheden zoals bijvoorbeeld gebruik maken van openbaar vervoer.

Stappen vooruit maken
Nu is er een begrijpelijk werkboek ontwikkeld, gepubliceerd door ggz-aanbieder Antes, bedoeld voor begeleiders, behandelaren, herstelcoaches die met mensen met een zwakbegaafdheid of lichte verstandelijke beperking in gesprek willen gaan over herstel. Herstel gaat niet alleen over psychische klachten, maar ook over verder gaan met je leven. Ritme en regelmaat is een van de pilaren onder herstel. Op tijd naar bed gaan en op tijd weer opstaan, afspraken nakomen en dergelijke. Herstel gaat over stappen vooruit maken, waarbij soms een stapje terug bij hoort, waarna iemand weer vooruit kan.

De interventie bestaat uit:

Klachten en krachten
Bij de ontwikkeling is er veel aandacht besteed aan inhoud, taalgebruik, opdrachten en plaatjes. Alle gebieden van herstel komen aan bod en er is naast aandacht voor klachten, vooral ook veel aandacht voor krachten. Veel cliënten vonden het moeilijk, maar ook heel belangrijk, om eigen krachten te benoemen en te ontdekken. Uitkomsten kunnen worden gebruikt voor het behandelplan of signaleringsplan van de client.

Het werkboek is gemaakt door verpleegkundig specialist Ingeborg Berger, jobcoach en kunstenaar Margot van Ewijk en ervaringsdeskundige Anne Bruineberg. De afbeeldingen zijn gemaakt door Levi de Jong. Meer informatie over de gespreksinterventie ‘Herstel, hoe dan wel?’ via de mail naar Anne Bruineberg of Ingeborg Berger.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!