Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Werkboek voor betere samenwerking met mantelzorgers

30 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Wil jij de samenwerking met mantelzorgers in je zorgorganisatie versterken? Of praktische tips voor hoe je het netwerk van de cliënt kunt uitbreiden. Met het onlangs verschenen werkboek In voor Mantelzorg kun je daarmee aan de slag. Het gratis te downloaden boekwerk is het resultaat van een project van In voor (mantel)zorg.

In het werkboek lees je in allerlei tips en voorbeelden rondom samenwerking tussen mantelzorgers en medewerkers in de zorg. Ook is er materiaal voor mantelzorgers zelf beschikbaar.Tachtig organisaties leverden de inspiratie voor dit project van In voor Mantelzorg.

Naasten
De benaming ‘mantelzorg blijkt niet altijd aan te slaan in de praktijk. Sommige organisaties geven de voorkeur aan ‘naasten’, in andere gevallen aan ‘familie’ of ‘netwerk’. Bij de benaming gaat het niet alleen over de eerste contactpersoon van de cliënt, maar over het hele informele netwerk die een bijdrage levert of kan leveren aan de zorg.

De projectorganisaties werkten een jaar lang aan een betere samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers voor goede zorg en ondersteuning aan cliënten. Dat deden ze in de ouderen-, gehandicapten-, thuiszorg, in de ggz, in ziekenhuizen en revalidatiecentra en in samenwerking met andere eerstelijnsorganisaties, welzijnswerk, steunpunten mantelzorg en gemeenten.

Groepsbijeenkomst
Wat helpt volgens deze partijen bij een goede samenwerking? Groepsbijeenkomsten zijn een goed middel om elkaar te leren kennen. Tips daarvoor uit de handreiking:

  • Betrek mantelzorgers bij de voorbereiding
  • Nodig de deelnemers tijdig en persoonlijk uit.
  • Benoem het waarom; aanleiding, doel(en) van de bijeenkomst
  • Vul dit aan met de onderwerpen en hoe je er mee aan de slag wil gaan.
  • Maak duidelijk wat deelname aan de bijeenkomst voor cliënt, mantelzorger, medewerker oplevert.
  • Houd rekening met de werktijden van de mantelzorger
  • Zorg voor een goede opkomst van medewerkers.
  • Waak voor een betoog, ga voor de dialoog.
  • Stem je taal, toon en timing af op het doel en de deelnemers van de bijeenkomst.
  • Benoem en bespreek beelden en verwachtingen tijdig en zonder (voor)oordeel.
  • Denk ook in ‘anders doen’ naast meer of minder van hetzelfde doen.
  • Zorg voor tijd en gelegenheid voor informele uitwisseling tussen en met mantelzorgers.

En wat als een cliënt nog amper een steunend netwerk heeft? Ook daarvoor vind je diverse praktische tips in het werkboek.

Kaartje

Zoals Cedrah, een medewerker uit de gehandicaptenzorg, die vertelt: “We hebben een verhuisbericht gemaakt dat elke cliënt kan versturen naar bekenden uit zijn netwerk. Er staat ook een uitnodiging op om eens langs te komen. Het werkt heel goed. Cliënten vinden het leuk om de kaart te versturen en bekenden vinden het leuk om ‘m te ontvangen. We helpen daarmee het netwerk in beeld te brengen en stimuleren ook dat bekenden blijven komen.”

Download het interactieve werkboek In voor Mantelzorg
.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!