Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wereldwijd onderzoek naar oorzaak agressie bij kinderen

9 september 2013 Door de redactie Geen reacties

23 Onderzoeksgroepen in Europa en de Verenigde Staten beginnen gezamenlijk een onderzoek naar de oorzaak van agressie bij kinderen. Wat is bijvoorbeeld de oorzaak van agressie bij kinderen met adhd of een anti-sociale gedragsstoornis? De Nijmeegse hoogleraar Barbara Franken (Radboud universiteit Nijmegen) leidt het project, de EU trekt er 6 miljoen euro voor uit.

Doel van het project is alle mogelijke verklaringen voor het ontstaan van agressie te onderzoeken, en die met elkaar in verband te brengen. Van erfelijke aanleg, de manier waarop genen omgezet worden in eiwitten, hoe de cellen zich vormen, hoe die netwerken en weefsels vormen, hoe die weefsels werken, naar de rol van omgevingsfactoren en hoe dit alles tot gedrag leidt. Ook wordt gekeken of er verschil is in agressie door impulsiviteit en geplande agressie.

Behandelen
Het is de bedoeling dat het project ook inzicht geeft in hoe agressie bij kinderen met een psychiatrische aandoening het best is te voorkomen of behandelen. Bijvoorbeeld met bio-feedback of met nieuwe medicijnen.
Lees meer op de site van de Radboud Universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!