Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wereldprijs voor Yta Strikwerda

12 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

Yta Strikwerda, de vrouw met het syndroom van Down die Paul de Leeuw in zijn show haar wil oplegde, heeft van wereldorganisatie Dsi (Down syndrome international) de eerste Dsi-award toegekend gekregen.

De Dsi-prijs is dit jaar ingesteld om mensen te belonen die als vrijwilliger, professional of wetenschapper hebben bijgedragen aan het versterken en verrijken van de levens van mensen met Downsyndroom. De Europese Down syndroom organisatie (Edsa) droeg Yta Strikwerda voor bij Dsi met de volgende bewoordingen: "Ze is een uitstekend boegbeeld voor mensen met het Down syndroom''.

Yta (42) woont in Friesland en werkt voor de Lfb (Landelijke federatie belangenverenigingen, door en voor mensen met een verstandelijke beperking). Zij is al jaren een bekende figuur in ons werkveld, en werd in september 2008 ook een nationale held door haar optreden bij Paul de Leeuw. De goedgebekte De Leeuw was kansloos in een scène waarin Yta volledig de regie overnam. Door haar assertieve en spontane actie tijdens dit programma werd het fragment gekozen tot 'Tv-moment van het jaar 2008'.

Het optreden van Yta Strikwerda bij Paul de Leeuw is terug te zien op www.humortv.vara.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!