Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wensenboekjes voor stervende mensen met een verstandelijke beperking

27 juni 2012 Door de redactie Geen reacties

Er zijn verschillende wensenboekjes ontwikkeld om mensen met een verstandelijke beperking te helpen zich voor te bereiden op de dood. Ook begeleiders en familie kunnen daarmee tijdig vastleggen wat er moet gebeuren in geval van overlijden en hoe ze de begrafenis het liefste willen organiseren.

Dit is wie ik ben, dit is wat ik wil
Is een wensenboekje ter voorbereiding op het overlijden. Het is geschreven door Dieuwertje Mangeng en Judith Grijsbach, met illustraties van Christ Grijsbach. Het eenvoudig geschreven boekje helpt begeleiders om met de zieke cliënt  te praten over zijn wensen voor de begrafenis en voor na de dood. Welke kleding wil je aan als je dood bent? Welke wensen heb je voor de begrafenis? Er zit ruimte in het boekje om wensen op te schrijven en dingetjes in te plakken.
Uitgegeven door Daelzicht, te bestellen via dieuwertje.mangeng@daelzicht.nl. Prijs 4 euro plus verzendkosten.

Zorgorganisatie Elver ontwikkelde een wensenboekje voor cliënten zelf en voor begeleiders/familie.  Het deel voor cliënten is in eenvoudiger taal gesteld, en geïllustreerd met pictogrammen/tekeningetjes. Met het boek kun je vastleggen wat er allemaal moet gebeuren als je ernstig ziek wordt en overlijdt, en hoe de begrafenis wordt ingericht. Het wensenboekje is gratis te downloaden op www.elver.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!