Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wensen en talenten cliënten echt centraal stellen

29 september 2021 Door de redactie Geen reacties

Wat zijn de wensen en talenten van cliënten? Wat kunnen ze en wat willen ze? En hoe kunnen we daar zo goed mogelijk op inspelen? Dat is wat de medewerkers van Dichterbij willen weten. ‘Als Je Het Mij Vraagt’ noemen ze deze nieuwe manier van werken. Vanuit die gedachte zijn op de locatie in Horst talentenclubjes en een bijzonder eet- en drinkconcept opgezet. Organisatoren Roel Krauth en Linda Joosten vertellen: “We koppelen de talenten van cliënten aan talenten van de medewerkers. Daar wordt iedereen blij van.” | Fotografie Talentenclubs Dichterbij

‘Als Je Het Mij Vraagt’ is een heel persoonsgerichte manier van werken. De medewerkers van Dichterbij leren door intensieve gesprekken met cliënten en verwanten wat hun wensen, behoeftes en talenten zijn. Vervolgens proberen ze daar met hun eigen talenten zoveel mogelijk op in te spelen. Dit draagt bij aan een fijn en betekenisvol leven voor cliënten én aan hun eigen werkplezier en motivatie.

Dieper doorgronden wat cliënt wil
In Horst kiezen alle bewoners zelf wat ze eten, waar ze eten en met wie ze eten. Dat klinkt simpeler dan het is. “Het eet- en drinkconcept gaat om dieper willen doorgronden wat de cliënt fijn vindt,” vertelt Linda Joosten. “Een mooi voorbeeld is Rens. De groep waar Rens woont, eet elke dag een maaltijd die het horecateam klaarmaakt. Maar Rens at daar nooit van. Rens’ moeder kookte thuis voor hem en gaf de maaltijden mee naar de woning. We zijn toen met de moeder van Rens gaan praten om erachter te komen wat en hoe Rens het liefst eet.”

Claudia, de moeder van Rens, kon dat precies uitleggen: “Rens’ maaltijd bestaat meestal uit aardappelen, vlees of vissticks en wortels of bloemkool”, vertelt ze. “Een oranje of witte maaltijd dus. Verder maak ik zijn maaltijden heel fijn. Linda vroeg of ik dat aan de kok wilde uitleggen. De kok maakt nu de maaltijden precies klaar volgens mijn recept. En Rens eet wat hij graag wil.”

Talenten koppelen
Echt inleven in de cliënt, daar gaat het om. Op die manier zijn ook de talentenclubjes ontstaan. Roel is daar als beweegcoach bij betrokken. “Uit de gesprekken met cliënten en verwanten, bleek dat cliënten ook ‘s avonds en in het weekend graag iets leuks doen”, vertelt Roel. “Logisch, hun leven speelt zich niet alleen doordeweeks tussen negen en vijf af. Toen zeiden we: we gaan iedere dag en ieder dagdeel talentenclubjes aanbieden. In deze clubjes worden de talenten van de cliënten gekoppeld aan de talenten van de medewerkers. Nu bepalen wij niet langer wat cliënten doen, maar bepalen zij wat wij met hen doen.”

Voor de talentenclubjes zijn vijf thema’s vastgesteld: bewegen & ontspannen, eten & drinken, leren, helpen en creatief. “Voor de uitvoering moet van alles omgegooid worden - roosters, werk, activiteitenaanbod, noem maar op. Het is een enorme klus. Maar we krijgen wel steeds meer inzicht in de talenten van de medewerkers. En cliënten hebben steeds meer mogelijkheden om hun talenten in te zetten. Daar wordt iedereen blij van.”

Roel ziet dat de talentenclubjes het heel goed doen. “Mijn talent is alles wat met bewegen te maken heeft. Ik zet dat graag in. En ik zie dat het werkt. Zo waren er twee mannen waarvan we niet goed wisten of ze samen in een groep zouden passen. Er waren soms escalaties tussen hen. Ik zei: ik wil het wel proberen met die twee. Ik ben met ze gaan bootcampen en als ze elkaar nu zien, geven ze elkaar een knuffel en high five. Als mensen bewegen en plezier hebben, verdwijnt spanning naar de achtergrond.”

Ontdekken wie waar goed in is
Bezig zijn met talenten levert al met al veel positieve reacties op bij Dichterbij. Roel hoopt dat het enthousiasme zal doorwerken in de hele organisatie. “We willen nog veel meer talenten van medewerkers benutten. Het is nog ontdekken wie waar echt goed in is.”

Overigens sluit het eet- en drinkconcept perfect aan bij de talentenclubjes. De kok bereidt de maaltijden samen met cliënten die een talent hebben voor koken. “Deze cliënten helpen ook met het rondbrengen van de maaltijden,” aldus Linda. “Al met al zie ik veel blije gezichten. En lege borden – dat zegt ook genoeg.”

‘Als Je Het Mij Vraagt’-Twinkel
Wil jij ontdekken hoe krachtig ‘Als Je Het Mij Vraagt’ werkt? Dichterbij wil deze manier van werken graag met andere organisaties delen. Meer informatie vind je op www.dichterbij.nl/alsjehetmijvraagt.

De initiatieven in Horst zijn vernieuwende voorbeelden van persoonsgerichte zorg. Twinkels heten die voorbeelden. Ze worden verzameld en ondersteund in het kader van het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte, onderdeel van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Doel van dit programma is de zorg toekomstbestendig maken en passend bij de veranderende zorgvraag van mensen met een beperking. De Twinkels worden gedeeld met alle organisaties en professionals binnen de gehandicaptensector. Ze zijn te vinden op www.twinkelmagazinegehandicaptensector.nl.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!