Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Welke tien innovaties zijn geselecteerd voor de Gehandicaptenzorgprijs 2018?

30 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

De jury van de Gehandicaptenzorgprijs 2018 heeft tien innovaties geselecteerd die meedingen naar deze prijs. Deze tien mogen allemaal een pitch voorbereiden die ze op 28 september moeten houden. Van deze tien blijven er uiteindelijk drie over die naar de finale op 12 november gaan. Een overzicht van de kanshebbende innovaties met toelichting vind je hieronder.

De app signaLEREN van Koraal Groep, locatie De Hondsberg.
De applicatie is ontwikkeld voor jeugdigen met gedrag- en/of emotionele problemen om spanning te reguleren. De jongere leert herkennen in welke fase van spanningsopbouw hij zit en krijgt daarbij opties voor activiteiten, zodat de spanning vermindert. De app is helemaal af te stellen op de behoeften en wensen van de jongere en zijn naasten en is ook geschikt voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Trainingsprogramma Silverfit Rephagia van Stichting De Trans.
Dit is een programma om mensen met slikproblemen te helpen door middel van gaming. Logopedist Sophia Helmhout deed onderzoek naar de aanwezigheid van slikproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking. Bij de helft van de volwassen cliënten die 24 uurszorg krijgen, blijkt sprake van slikproblemen te zijn. Sophia probeerde uit of Silverfit Rephagia ook te volgen is voor mensen met een verstandelijke beperking. Met bepaalde games blijkt dat het geval.

• Digitaal programma voor psycho-educatie ‘Ziejewel’ van Bartiméus.
Het is een
online tool voor slechtziende kinderen in het reguliere onderwijs, die hiermee zelfstandig aan de slag gaan. De vorderingen kunnen online gevolgd worden door leraar/begeleiders van Bartiméus.

• Methode voor contactbemiddeling
‘ABCDate’ van Ipse de Bruggen.
Animatiefiguurtje
Steffie helpt mensen met een verstandelijke beperking in hun zoektocht naar vriendschap en een relatie. Zij kunnen vanaf hun 18e jaar gebruikmaken van ABCDate, wanneer hun zorgorganisatie of begeleider afspraken heeft met de datingwebsite. Naast de datingwebsite zijn er ook offline leermodules.

• Beacons (verzending van signalen naar Bluetooth-apparaten) op straatmeubilair van
Bartiméus.
Buiten in beweging zijn is voor ieder mens goed, zo ook voor de bewoners van Bartiméus in Doorn. Ze voelen zich er fitter door, het geeft meer zelfvertrouwen en het zorgt voor sociaal contact buiten de deur. Maar vanwege hun visuele en verstandelijke beperking komen ze niet zo makkelijk uit zichzelf in beweging. De beacons op het straatmeubilair geven instructies voor fitnessoefeningen.

• Sensortechnologie voor incontinentiemateriaal van Philadelphia.
Dit draagt bij aan het welbevinden van mensen met een beperking door het niet onnodig belasten met handmatige controles of vervanging van het incontinentiemateriaal. De luier bevat
sensoren om het vochtniveau nauwkeurig te meten en stuurt die gegevens draadloos door naar zorgmedewerkers via een app.

• Digitale nieuws- en planbord van
Odion.
De nieuws- en planborden van Odion zijn interactief. Cliënten bedienen het scherm door aanraking. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien wat hun dagtaken zijn, wie er werkt en wat er gegeten wordt. Op elke locatie wordt het scherm naar eigen behoefte ingericht.

App Jong en Zwanger van Koraal Groep, locatie Street-wise.
De app bevat belangrijke informatie voor jonge meiden met een lichte verstandelijke beperking en helpt ze bij de praktische ondersteuning. De app is visueel opgezet en kan gebruikt worden door de zwangere cliënt, begeleiders en het netwerk van de zwangere.

Powertools van Siza.
In deze methode werken cliënten en zorgverleners samen aan de ontwikkeling van technologie waarmee de zelfredzaamheid van mensen met een cognitieve beperking verbetert. Daaronder vallen een lichte verstandelijke beperking, een autisme spectrum stoornis en niet-aangeboren hersenletsel.  Zo zijn er onder meer apps ontwikkeld die structuur bieden aan alledaagse zaken als opstaan en naar de dagbesteding gaan.

• De
KinderGebaren-app voor dove en horende kinderen van NSDSK.
De app zorgt ervoor dat kinderen met een auditieve beperking spelenderwijs kennis maken met gebaren. Daarnaast kan de app gebruikt worden in contact met horende kinderen en met de ouders, zodat de communicatie vergemakkelijkt. Bekijk een promo-filmpje van de KinderGebaren-app om te zien hoe het werkt.

De vakjury die zich over de pitches gaat buigen op 28 september bestaat uit professor Martin Boekholdt (voorzitter Stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg), Aly Waninge (lector bij Hanze Hogeschool), professor Marian Jongmans, Marieke Braks (VGZ), Liesbeth Sjoukes (arts voor verstandelijk gehandicapten) en Pauwel van de Siepkamp (voorzitter KansPlus).

Vervolgens moeten de geselecteerden hun pitch ook nog doen voor twee ervaringsdeskundigen, Danny Verstallen en Henriëtte Sandvoort van de LFB. Daarna worden de drie genomineerden voor de finale bekendgemaakt. Deze vindt plaats tijdens de Kennismarkt op 12 november.

De winnaar van de Gehandicaptenzorgprijs 2018 ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. De nummers 2 en 3 ontvangen ieder een geldbedrag van 2500 euro.

De Gehandicaptenzorgprijs is een initiatief van de
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en heeft tot doel kennisontwikkeling en kwaliteitsverbetering in de gehandicaptenzorg te stimuleren, zodat de kwaliteit van leven van mensen met een beperking wordt vergroot.    |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!