Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Welke finalisten blijven in de race voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente?

5 december 2017 Door de redactie Geen reacties

De verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is al enige tijd bezig, maar nadert nu de eindfase. Op 17 december maakt Hugo de Jonge, minister van VWS bekend welke vijf gemeenten in de race blijven voor de titel.

Nederland Onbeperkt (een campagne van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland) en Ongehinderd (een sociale onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland) zijn de organisatoren achter de verkiezing, die eind september van start ging.

De oproep is simpel: beoordeel hoe toegankelijk jouw gemeente is voor mensen met een beperking. Er zijn 388 gemeenten te beoordelen, maar op de voorlopige ranglijst zijn er ‘slechts’ 67 te vinden. Dit komt omdat een gemeente minimaal 10 beoordelingen nodig heeft om mee te kunnen doen aan de wedstrijd.


Top 10
De top 10 bestond op 5 december uit de volgende gemeenten:

  1. Ermelo
  2. Hardenberg
  3. Goes
  4. Zwolle
  5. Hengelo
  6. Best
  7. Westland
  8. Katwijk
  9. Breda
  10. Ede


Wie zijn stem nog wil uitbrengen heeft daarvoor tot 17 december de tijd. Je hoeft zelf geen beperking te hebben om te kunnen stemmen. Ook zorgprofessionals, familieleden, vrienden, vrijwilligers of collega’s van mensen met een beperking kunnen een beoordeling doorgeven.

De meest actuele tussenstand is ook te raadplegen.


Graadmeter
De vijf meest toegankelijke gemeenten die uiteindelijk de finale halen, worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek door de organisatoren. Zij kijken dan hoe toegankelijk elke finalist is op het gebied van wonen, werken, leren en vrije tijd. De gemeente die daarop het beste scoort, wint de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De uitslag komt vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Deze wedstrijd is een mooie graadmeter om te bekijken in hoeverre gemeenten rekening houden met het VN-gedrag voor mensen met een beperking, dat Nederland ruim een jaar geleden ondertekende. De organisatie hoopt dan ook dat de gemeenten daadwerkelijk iets gaan doen met de beoordeling van hun inwoners.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!