Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wegvallen begeleiding in meeste gevallen niet opgelost

11 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Voor het wegvallen van begeleiding uit de Awbz wordt in de meeste gevallen geen langdurige oplossing gevonden. Cliëntenorganisaties hebben dit in een brief aan de staatssecretaris en Tweede Kamer geschreven, waarbij zij zich baseren op hun monitor Awbz met meer dan 7500 meldingen en meer dan 2000 interviews met ervaringsdeskundigen.

Dit spreekt de conclusie van de staatssecretaris tegen, dat het de meeste mensen is gelukt een oplossing te vinden voor de weggevallen begeleiding. Volgens de branche gaan mensen die geen of minder begeleiding ontvangen:

  • heel gericht kijken of mantelzorg mogelijk is. Met minder gaan werken of stoppen met werken als gevolg.
  • zelf betalen voor de extra zorg die ze nodig vinden. Dit gebeurt vooral bij gezinnen met een thuiswonende kind.

Deze oplossingen zijn voor veel mensen tijdelijk, omdat de inzet van mantelzorg te belastend is en/of financieel niet vol te houden is. 90 procent van de mensen die meewerkten aan de meldactie geeft aan dat de problemen niet voor langere tijd in eigen kring opgelost kunnen worden.

De staatssecretaris wordt uitgenodigd op 20 mei naar een bijeenkomst te komen, waar de bevindingen uit de Awbz-monitor worden besproken. De cliëntenorganistaties hopen dat deze kennis wordt meegenomen bij de vormgeving van toekomstig beleid voor de langdurige zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!