Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Weglopers opsporen met slimme inlegzool

2 maart 2015 Door de redactie Geen reacties

Een inlegzool met Gps (global positioning system) maakt het mogelijk om verdwalende mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, te volgen en hen snel op te sporen via smartphone, tablet of computer. De zogeheten Gps Smartsole wil een oplossing bieden voor een groeiende groep oudere en verwarde mensen die dwaalgedrag vertonen en er tot grote angst van familie en verzorgers vandoor gaan.

De Amerikaanse uitvinding wordt in Nederland en België op de markt gebracht door het bedrijf Tracktraceshop. De webwinkel verkoopt al apparaten voor ouderen met dementie of Alzheimer, die ze om hun hals of in hun kleding kunnen dragen zodat verzorgers kunnen zien waar zij zich bevinden. Maar mensen met dementie nemen die niet altijd mee. De plaats bepalende zool zit gewoon in de schoen, daar merken ze niets van.

Opladen
De inlegzool wordt laad je op door hem na een dag door hem op een paneel te leggen. Hij past in alle schoenen en is ook te gebruiken voor kinderen, hulpverleners of mensen die alleen werken. Eind maart komt de Gps inlegzool voor buiten op de markt. In april verschijnt een versie voor binnen, die via bluetooth een sms of e-mail verstuurt als personen een bepaalde ruimte verlaten.

Lees meer op www.tracktraceshop.com

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!