Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Weer een beetje empathischer dan gisteren

8 januari 2015 Ronny Vink Geen reacties

Zo, de eerste 60 vragen zitten erop, ik ben op de helft. Ik doe namelijk mee met de Hi Sense app, om te kijken hoe empathisch ik ben. En om te leren hoe ik er beter in kan worden. Op mijn empatische vermogen valt namelijk nog wel af te dingen, ontdekte ik tot mijn schrik. Elke dag (nou ja, ik sla wel eens over) mag ik vier vragen beantwoorden. Van de 60 die ik tot nu toe heb beantwoord, had ik er 53 goed: 88% volgens de scoremeter. Ik mag dus aannemen dat ik de signalen van mensen met ernstige beperkingen aardig kan inschatten, maar het kan beter.

Spelenderwijs
Als ik een vraag fout heb beantwoord, krijg ik meteen uitleg. Ook als ik het juiste antwoord heb gegeven trouwens. Overal zit achtergrondinformatie bij. Het is dagelijks een karweitje van een paar minuten, en ik steek er iedere keer weer wat van op. Je leert spelenderwijs een hoop over gehechtheid, communicatie en expressie.

Gevoeliger
Bedoeling van de Hi Sense App, ontworpen door onder meer gz-psycholoog Paula Sterkenburg, is dat begeleiders en ouders gevoeliger worden voor signalen van kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen. Bij mij werkt het in elk geval goed. | Ronny Vink

Nieuwsgierig? Kijk op www.embinbeeld.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!