Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Weer arrestatie van pgb-fraudeurs

16 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Een 45-jarige vrouw uit Almere en haar 34-jarige man zijn vorige week gearresteerd wegens verdenking van fraude met persoonsgebonden budgets (pgb's). De aanklacht is stelselmatige fraude met de aanvraag van pgb's, belastingfraude en witwassen. Het zou bij elkaar om 800.000 euro gaan.De vrouw wordt als hoofdverdachte gezien. De twee zitten sinds 12 april vast en blijven nog zeker twee weken in hechtenis.

De opsporingsdienst van het ministerie van Sociale zaken, politie en justitie deden afgelopen vrijdag een inval in een bedrijfspand en twee woningen in Almere.

Met een pgb kan iemand die recht op zorg heeft die zorg zelf inkopen. Er zijn veel bureautjes actief die mensen daarbij helpen. Daarbij zou vaak gefraudeerd worden. Het bedrijf in Almere zou pgb's hebben aangevraagd voor mensen die daar niets van wisten. Ook zouden op de aanvragen valse gegevens zijn ingevuld, zodat er hogere pgb's werden toegekend dan waar de aanvragers recht op hadden. Een aantal pgb-houders is ondervraagd, omdat de Inspectie vermoedt dat ze hun te hoge budget deelden met de verdachten.

Fraudeteams
De arrestatie is de tweede nadat er op 1 januari 2013 zorgfraude-opsporingsteams zijn opgericht. Het ministerie heeft 30 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak van zorgfraude. Volgens staatssecretaris van Rijn wordt pgb-fraude bijna altijd door pgb-bedrijfjes gepleegd en hebben zorgaanvragers er meestal niets mee te maken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!