Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wedstrijd: bedenk een game voor de Tovertafel

12 mei 2017 Door de redactie Geen reacties

Active Cues, de ontwikkelaar van de Tovertafel, daagt iedereen uit om een nieuw spel te bedenken voor de doelgroepen: mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met autisme of mensen met dementie. De drie beste ideeën gaan een ontwikkeltraject in en als het spel echt aansluit bij de doelgroep, brengt het bedrijf het daadwerkelijk uit.

De Tovertafel projecteert interactieve spellen op tafel. De projecties reageren op beweging en dat lokt reacties uit bij de doelgroep. Het levert plezier op en doorbreekt bijvoorbeeld apathie bij mensen met dementie. Kinderen met autisme leren er door samenwerken en op hun beurt wachten.

Volgens Hester Le Riche, de bedenker van de Tovertafel, sneuvelen veel ideeën voor spellen omdat ze onvoldoende aansluiten bij de behoeften van de spelers. Elk idee wordt uitgebreid getest met de doelgroep. “Van de tien ideeën die wij hebben, halen er uiteindelijk maar zo’n drie de Tovertafel.”

Je kunt spellen verzinnen voor:


Volgens Active Cues kennen familieleden en zorgmedewerkers zoals begeleiders of gedragstherapeuten de cliënten het best. “Zij weten precies wat ze het leukst vinden of wat ze het liefste doen”, aldus Le Riche. Ze nodigt hen uit om ideeën voor een Tovertafel-spel in te dienen via de speciale website
acties.tovertafel.nl. Daar is ook alle informatie te vinden over de wedstrijd, met handige tips waar je op moet letten.

Op 1 juni maakt het bedrijf bekend welke gamesuggesties tot de beste behoren. Vervolgens kan iedereen tot 11 juni op de finalisten stemmen. De drie beste ideeën gaan uiteindelijk het ontwikkeltraject in.

Meer weten over de Tovertafel?
Uit deze Klik-reportage blijkt dat oudere bewoners met een verstandelijke beperking veel plezier beleven aan de tafel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!