Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Websites, brochures en filmpjes over corona voor cliënten

1 april 2020 Door de redactie Geen reacties

Er zijn verschillende hulpmiddelen gemaakt met duidelijk uitleg over het coronavirus. Belangenvereniging LFB heeft brochures gepubliceerd over het virus en de bezoekregeling in begrijpelijke taal. De makers van Steffie hebben een website met stapsgewijze uitleg gemaakt. Daarnaast heeft arts verstandelijk gehandicapten Joyce Voeten, onder meer werkzaam bij zorgaanbieder Gors, filmpjes met uitleg gemaakt voor cliënten over wat corona is en waarom er nu allerlei maatregelen zijn genomen om het virus te bestrijden.

Over hoe mensen met een verstandelijke beperking kunnen omgaan met bezoek en hoe je met het virus moet omgaan, heeft de LFB twee duidelijke brochures gepubliceerd met begrijpelijke uitleg over de bezoekregeling en wat het coronavirus betekent voor mensen die kwetsbaar zijn.

De brochure is een uitgave van de Rijksoverheid. De tekst is in begrijpelijke taal gemaakt door Buro Opaal in samenwerking met de LFB.

Steffie
De eenvoudige website over het coronavirus is ontwikkeld door stichting Leerzelfonline en te vinden op corona.steffie.nl. De website is gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare doelgroepen en tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid.

Steffie beantwoordt vragen zoals: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen zoals goed je handen wassen en het maken van een dagindeling aan bod. In een volgende versie gaat Steffie ook aandacht besteden aan angstreductie en hoe iemand zijn of haar vrije tijd het beste kan indelen.

Films
Juist in tijden van crisis heeft iedereen behoefte aan betrouwbare en begrijpelijke informatie. Dat is ook de insteek van vier filmpjes die arts verstandelijk gehandicapten Joyce Voeten maakte. Deze zijn te bekijken via de website van Gors, waarbij ze ingaat op:
- wat het coronavirus is,
- wat de maatregelen rondom corona inhouden,
- de onzichtbaarheid van het virus,
- en het niet meer mogen ontvangen van bezoek.

Bollen met uitsteeksels
Cliënten worden nu overal geconfronteerd met foto’s van het coronavirus: rare bollen met uitsteeksels, die er best eng uitzien. Joyce legt onder meer uit dat deze plaatjes heel erg uitvergroot zijn en dat je het virus in werkelijkheid helemaal niet kunt zien. En dat het daarom wel heel belangrijk is om maatregelen te nemen. Niet bij elkaar op bezoek gaan, bijvoorbeeld.  |

De filmpjes van Joyce Voeten zijn ook te bekijken op het YouTube-kanaal van Gors. Bekijk de Steffie website op corona.steffie.nl en lees meer op de website van Leerzelfonline.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!