Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Website voor onafhankelijke cliëntondersteuners

18 december 2019 Door de redactie Geen reacties

De beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking (BCMB) heeft een vernieuwde website, waarmee zij mensen bekend met het vak en de vereniging willen maken. Want nog steeds is er volgens hen te weinig kennis van de mogelijkheden van cliëntondersteuning.

Onafhankelijke cliëntondersteuners nemen in de zorg en het sociale veld een bijzondere positie in. Zij bieden onafhankelijk specialistische ondersteuning aan kwetsbare mensen.

Verplicht
Gemeenten en zorgkantoren zijn sinds 2015 verplicht om gratis cliëntondersteuning te bieden aan hun inwoners of mensen met een Wlz-indicatie. Maar nog altijd blijkt dat cliënten en hun naasten de weg naar deze ondersteuning niet goed weten te vinden.

In mei 2017 meldde Klik dat veel cliënten niet weten dat ze zich kunnen laten bijstaan door een onafhankelijke cliëntondersteuner, bijvoorbeeld bij zorgplanbesprekingen, conflicten of bij opname. En ook nu, 2,5 jaar later, geeft de beroepsvereniging zelf aan dat cliënten daarvan vaak onvoldoende op de hoogte zijn en ook bij opdrachtgevers en beleidsmakers is er nog onvoldoende kennis over de mogelijkheden die cliëntondersteuning biedt en de wijze waarop kwaliteit kan worden geborgd.

Informatie en scholing
De nieuwe website van de BCMB biedt inkopers van cliëntondersteuning, beleidsmakers en andere geïnteresseerden snelle toegang tot informatie over het vak. Cliëntondersteuners zelf vinden er een leeromgeving, data van scholingsbijeenkomsten en informatie over vakdagen. Ook hebben zij toegang tot het Register van Ciëntondersteuners.

De BCMB (wat staat voor Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners voor Mensen met een Beperking) behartigt de belangen van hoogopgeleide cliëntondersteuners en stimuleren borging van kwaliteit en onafhankelijkheid van cliëntondersteuning.  De vereniging is eind 2014 opgericht door zorgorganisatie MEE. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!