Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Website over de dood voor mensen met een verstandelijke beperking

22 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Een nieuwe website ontwikkeld door zorgorganisatie Ipse de Bruggen en stichting Leer Zelf Online geeft uitleg over doodgaan en rouwverwerking voor mensen met een licht verstandelijke beperking, hun begeleiders en ouders.

De website www.allesoverdedood.nl is bedoeld om de dood bespreekbaar te maken voor mensen met een verstandelijke beperking. De dood is volgens de makers een onderwerp dat men liever vermijdt; want we leven toch in het nu? We denken niet graag aan het moment dat het zover is. Terwijl dat moment er zo kan zijn.

“Voor mensen met een licht verstandelijke beperking was weinig beschikbaar dat hen hierbij kan helpen. Erover lezen is vaak lastig, omdat boeken voor hen vaak te talig zijn,” vertelt Corry Baak, beleidsmedewerker bij Ipse de Bruggen. “Praten erover is niet zo makkelijk. Maar ook mensen uit deze doelgroep overlijden of hebben te maken met mensen die overlijden in hun sociale kring. De website kan hen concreet helpen om met de dood en rouwverwerking om te gaan.”

Goed voorbereiden
“We merken dat het voor mensen met een verstandelijke beperking extra belangrijk is dat ze goed voorbereid worden op moeilijke processen,” vervolgt Marleen Mentink, projectmanager bij Leer Zelf Online. “En bij dit onderwerp willen ze vaak precies weten wat er gebeurt bij een begrafenis of crematie. Daarom moeten we zo'n dag iets meer voorspelbaarder voor ze maken. En om te kunnen rouwen moet men eerst begrijpen wat dood-zijn inhoudt.”

Op de website staan diverse uitlegmodules. Deze gaan over wat doodgaan is, wat een begrafenis of crematie is en omgaan met verdriet als iemand er niet meer is. Op de website is ook een wensenboekje te vinden die de cliënt zelfstandig, maar ook met hulp van een begeleider of familie kan invullen. In dit wensenboekje kan de cliënt aangeven wat hij/zij zou willen na het overlijden.

Jaleesa, horecamedewerker bij Ipse de Bruggen en als een van de focusleden betrokken bij de ontwikkeling van de website: “Ik vond het best spannend, maar ook heel leerzaam om hier met z'n allen over te praten en te delen.”

Cakeproeverij en rouwbus
Tijdens de lancering bij Bisnis in Zoetermeer was Peter Dibbets aanwezig. Peter maakte eerder zelf al een wensenboekje en is een uitvaartbegeleider met een verstandelijke beperking en samen met cliënten van Ipse de Bruggen ging hij in de rouwbus, die voor deze dag speciaal een rondje reed. Ook liet hij cliënten proeven van verschillende soorten cakes en maakten zij samen herinneringsdoosjes en versierden zij fotolijstjes.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!