Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Website op komst voor diabetici met verstandelijke beperking

13 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Komende zomer gaat een interactieve website de lucht in voor mensen met een verstandelijke beperking die diabetes hebben. Deze groep diabetici heeft meer dan gemiddelde moeite om gezond te leven en de regie te houden over de behandeling. Zij hebben te weinig kennis over hun ziekte en hoe ze ermee om moeten gaan. Dat geldt ook voor hun mantelzorgers en begeleiders. Op de interactieve website diabeteszelfindehand.nl kunnen mensen met een verstandelijke beperking en diabetes en hun omgeving terecht voor informatie, hulpmiddelen en ondersteuning om samen beter om te gaan met diabetes.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een ander soort informatie nodig over hun ziekte dan de gemiddelde patiënt. De website geeft de patiënt, mantelzorger en begeleider daarom informatie op maat. Als zij zijn ingelogd, kunnen patiënten interactieve lesjes volgen over hoe zij beter kunnen omgaan met hun ziekte. Zij leren zelf dingen regelen, zoals het meten van de suikerwaarde, gezond eten, bewegen en medicijnen innemen.

Ervaringsverhalen
Begeleiders kunnen op de website terecht voor modules met informatie over diabetes en diabeteszorg, en voor ervaringsverhalen van andere begeleiders. Voor mantelzorgers zijn er informatie, filmpjes en tips over de behandeling van diabetes en hoe zij daarbij kunnen helpen. Een deel hiervan is in meerdere talen te lezen en te bekijken. De website houdt rekening met diversiteit en richt zich op een multiculturele doelgroep. Mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond hebben twee tot vier keer zo vaak de kans om diabetes te ontwikkelen.

In ontwikkeling
De website wordt momenteel getest door onderzoeksinstuut Nivel, één van de partijen die betrokken is bij het project 'Diabetes zelf in de hand'. De website is voor de zomer toegankelijk voor het publiek.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!